Affiliate marketing tips en tricks

Affiliate marketing tips

Affiliate Marketing is wereldwijd een gigantische populaire marketing methode om extra verkopen te genereren. Volgens Statista is affiliate marketing zelfs een Miljardenindustrie. Dat affiliate marketing dus een onderdeel moet zijn van je marketingstrategie hoeven we in deze blog niet uit te leggen. Wel hoor je veel verschillende verhalen over de resultaten die worden behaalt met affiliate marketing. Zo zijn er bedrijven die het geprobeerd hebben maar zijn gestopt omdat er niet tot nauwelijks resultaten waren. De hoeveelheid werk en maandelijks kosten voor een affiliate tracking platform of zelfs extern netwerk zijn dan redenen om hier toch mee stoppen. Aan de andere kant zijn er bedrijven waar door middel van affiliate marketing tot 50% meer omzet per maand wordt gerealiseerd. In deze blog bespreken we een aantal affiliate marketing tips en tricks. Het doel is dan ook dat je na het lezen van deze blog weet welke punten van groot belang zijn zodra je start met affiliate marketing.

Gewoon beginnen, de rest komt vanzelf wel toch?

Wat zijn dan de verschillen in aanpak tussen de bedrijven waar affiliate marketing helemaal niet of juist wel aanslaat? Dit is uiteraard afhankelijk van heel veel factoren, toch is de voorbereiding vaak van grote invloed voor het toekomstige succes. Als je van start gaat zonder duidelijk doel en plan van aanpak zal je van links naar rechts zwenken zonder te weten waar dit naartoe leidt. Het opstellen van een plan kost uiteraard tijd, niet alleen voor het documenteren van je plan maar met name voor het onderzoek wat hiervoor nodig is. De hoeveelheid werk die je hierin stopt gaat je echter in de uiteindelijke uitvoering veel helpen omdat je doelgericht te werk gaat. Een paar belangrijke punten die je in een plan uitzoekt zijn:

 • Wat is mijn capaciteit voor affiliate marketing
 • Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering
 • Wat is mijn doelgroep
 • Intern of extern affiliate netwerk
 • Wat heb ik te bieden wat mij onderscheid
 • Hoe hou je affiliates aan boord (Account management)

Met een duidelijk plan voorkomen je dat je gedurende het proces meerdere keren voor verrassingen komt te staan.

Affiliate marketing even erbij?

Hoor je veel positieve verhalen over affiliate marketing en denk je het er ook wel even bij te doen? Dan kan het weleens gaan tegenvallen. Affiliate marketing wordt geregeld onderschat omdat men in sommige gevallen denkt (afhankelijk van je vorm) dat het enkel een link van jouw website in een blogpost is. Dit klinkt toch redelijk eenvoudig? Om met affiliate marketing een stabiel extra inkomen te genereren zijn echter een aantal punten van belang.

Eerst moet je in contact komen met potentiële affiliates. Vervolgens moet je jouw product of service promoten bij de affiliate. Dit is een commercieel gesprek, je probeert de affiliate namelijk enthousiast te krijgen over jouw product waardoor ze een samenwerking willen aangaan. Probeer tijdens het gesprek de affiliate echt te leren kennen, de samenwerking is ten slotte een partnership waarin beide partijen iets voor elkaar betekenen. Zodra de samenwerking bevestigd is ben je niet klaar, het stuk account management speelt hier namelijk een grote rol. Neem regelmatig contact op met je affiliates om te bespreken hoe het gaat. Hebben ze nieuwe promotiematerialen nodig? Lopen ze ergens tegenaan? Op deze manier zorg je ervoor dat je affiliates gemotiveerd blijven en wordt de persoonlijke band versterkt.

Hoe meer affiliates hoe beter

Als je meer affiliates hebt genereer je meer omzet toch? Helaas gaat dat niet helemaal op, ondanks dat je wel een groter publiek bereikt hoeft het niet te betekenen dat dit extra omzet genereert. Een affiliate die bijvoorbeeld veel promotie doet voor schoenen zal geen tot weinig conversie genereren voor de nieuwste koptelefoon van Bose. Dit is uiteraard een extreem voorbeeld maar geeft wel duidelijk weer wat belangrijk is. De kwaliteit van de doelgroep die een affiliate bereikt is van groot belang, je kan hierbij zeggen dat de kwaliteit zwaarder weegt dan de kwantiteit. De tijd die je aan de samenwerking spendeert speelt ook een grote rol in de motivatie van de affiliate. Neem je de tijd voor de samenwerking en ben je echt samen bezig om te kijken hoe je de beste resultaten kan behalen? Dan is de kans groot dat er een succesvolle samenwerking gaat ontstaan. Probeer je zoveel mogelijk affiliates aan te melden zonder met elke individu te sparren? Dan is de kans groot dat de resultaten achterblijven.

Bereik de juiste doelgroep

Voor affiliate marketing is het belangrijk om een specifieke doelgroep aan te spreken. Probeer hierbij niet te breed in te zetten om meer “publiek” te genereren. Hoe specifieker je doelgroep is, des te groter is de kans op conversie. Als je bijvoorbeeld koptelefoons verkoopt zou je kunnen denken dat de categorie beeld & geluid een goede match is. Een groot deel van de bezoekers op deze categorie zijn echter helemaal niet opzoek naar een koptelefoon maar bijvoorbeeld een bluetooth speaker of een tv.

Als je aan de andere kant een blog website vind waar bijvoorbeeld vergelijkingen worden gedaan van de nieuwste koptelefoons van Bose, Samsung, JBL, etc. weet je dat de bezoekers van deze website een hele gerichte interesse hebben. Vaak zijn consumenten online actief aan het onderzoeken welk product het beste is aangeschreven. Deze blog website zou in dat geval een perfecte match om mee samen te werken, de doelgerichte bezoekers zorgen voor een hogere conversie.

Promotievorm

Promoties kunnen op verschillende platformen worden gedaan, denk aan social media, blogs, video’s of anders. Wat is dan de beste vorm om toe te passen? Wissel af en gebruik meerdere vormen tegelijk. Het is niet zo dat blog websites de enige manier zijn voor jouw webshop om extra sales te genereren. Er zijn waarschijnlijk ook potentiële influencers op social media die veel voor je bedrijf kunnen betekenen. Zorg er dus voor dat je affiliate marketing via diverse vormen opbouwt, op deze manier wordt je ook breed door je specifieke doelgroep herkent omdat je op meerdere locaties genoemd wordt.

Na 2 maanden nog geen omzet..

Bij het uitvoeren van een nieuwe strategie of marketing campagne hoop je natuurlijk snel resultaten te zien. Als er na 2 maanden geen of beperkte resultaten zijn zal het wel niet werken toch? Bij affiliate marketing ligt dat iets anders, het kost namelijk tijd en ervaring om stap voor stap meer resultaten te behalen. Als je net start met affiliate marketing heb je namelijk nog geen affiliates. Omdat het belangrijk is dat je veel focus legt op de persoonlijke touch en samenwerkingen met de affiliates zal je waarschijnlijk ook geen 100 nieuwe affiliates per maand aanmelden. Zorg ervoor dat je rustig en gefocust met je eerste affiliates aan de slag gaat. bestudeer de resultaten, bespreek de ervaringen en vraag of er promotiemateriaal nodig is. In de eerste fase zijn er veel contactmomenten en is het belangrijk om te leren hoe je je strategie het beste kan uitvoeren.

Zodra de omzet via de eerste affiliates begint te lopen ga je langzaam opschalen met nieuwe affiliates. Zorg ervoor dat je dit stap voor stap oppakt, een gecontroleerde an stabiele groei geeft meer garantie voor de toekomst. Als je dit volhoudt zal je zien dat de resultaten maanden echt beginnen te groeien, als de basis goed is kan het groeiproces exponentieel verlopen.

Intern affiliate netwerk promoten

Ben je een intern affiliate netwerk aan het opbouwen? Dan is het mogelijk om dit ook zichtbaar te maken op je website voor bezoekers. Kijk hiervoor eens op de website van grote partijen met een intern affiliate netwerk zoals Amazon of Coolblue. Zorg ervoor dat je eens in de zoveel tijd een mail stuurt waarin je toelicht wat het affiliate programma betekent. Let wel op dat de affiliates in de beginfase niet automatische worden geactiveerd, het is belangrijk dat je de aanmeldingen als bedrijf doorneemt en in gesprek gaat met de personen waar enthousiasme is. Op deze manier voorkom je dat er een te breed affiliate netwerk ontstaat wat niet de resultaten behaalt die je voor ogen hebt.

Conclusie

Affiliate marketing kan in de basis door elke bedrijf succesvol toegepast worden. Wel is het belangrijk dat er een duidelijk plan wordt gemaakt om met voldoende munitie de strijd aan te gaan. Als de focus, persoonlijke touch en consistentie aanwezig is komen de resultaten vanzelf.

Hieronder nog eenmaal een overzicht van de Do’s and Dont’s bij affiliate marketing.

Don’t

 • Geen capaciteit, even erbij doen
 • Geen onderzoek doelgroep
 • Zoveel mogelijk affiliates aanmelden
 • Na aanmelden geen opvolging
 • Stoppen na 2 maanden

Do

 • Schrijf een plan van aanpak
 • Benader de affiliates persoonlijk, wat heb je te bieden
 • Start met enkele affiliates, focus op hechte samenwerking
 • Varieer met promotievormen (Social Media, Blog, etc.)
 • Regelmatig contact/opvolging affiliates
 • Consistentie voor >6 maanden