Een extern of intern affiliate netwerk?

affiliate network

Een vraag die we regelmatig krijgen, kan ik beter gebruik maken van een extern of intern affiliate netwerk? Het antwoordt daarop verschilt van bedrijf per bedrijf en is afhankelijk van verschillende factoren waaronder je marketing strategie. in deze blog gaan we dieper in op de verschillen en voor- en nadelen van een intern of extern netwerk zodat jij de beste keuze voor jouw bedrijf kan maken.

  1. Wat is een affiliate netwerk?
  2. Verschil tussen extern en intern affiliate netwerk
  3. Voor- en nadelen
  4. Wel een intern affiliate netwerk maar advies nodig?
  5. Wat past het beste bij mijn bedrijf?

Wat is een affiliate netwerk

Als je net start met affiliate marketing heb je de term affiliate netwerk vast weleens voorbij horen komen. Een affiliate netwerk is in het kort de verzameling van alle betrokken partijen en individuen voor jouw affiliate marketing strategie. In de basis betekent dit dat jouw webshop met alle aangesloten affiliates het netwerk vormen.

Verschil tussen extern en intern affiliate netwerk

Voor veel kleine en startende bedrijven die met affiliate marketing aan de slag willen kan het in de beginfase een moeilijk proces zijn. Hoe vind je affiliates die jouw product of service willen promoten bij een doelgroep waar de potentie voor conversie hoog is? Hoe ga je het gesprek aan met de affiliates als je denkt dat zij perfect zijn voor een samenwerking met jouw bedrijf? Hoe kan je al die werkzaamheden uitvoeren naast je huidige werkzaamheden die ook al veel tijd vergen?

Een extern netwerk is een bedrijf die adverteerders (bedrijven) en publishers (affiliates) met elkaar verbindt. Eenmaal aangemeld kan je via hun platform eenvoudig in contact komen met affiliates binnen jouw productgroep (bijvoorbeeld kleding). Anderzijds kunnen affiliates in dezelfde industrie jouw bedrijf ook direct benaderen met het verzoek voor promotie. Op de manier is het dus relatief eenvoudig om een affiliate samenwerking te starten. Bekende externe affiliate netwerken zijn bijvoorbeeld Awin, Daisycon en Tradetracker.

Aan de andere kant zie je dat er veel bedrijven zijn die zelf een affiliate of ambassadeurs programma promoten. Vaak kan je je eenvoudig via de website aanmelden voor hun affiliate programma, voorbeelden zijn het coolblue en Amazon affiliate programma. Enkele bedrijven bekijken vervolgens je inschrijving en bepalen op basis van jouw profiel of ze in gesprek willen om een samenwerking te bespreken. Bedrijven zijn op deze manier dus proactief bezig met de groei en ontwikkeling van een intern affiliate netwerk. In de basis is dit dus een affiliate netwerk die zelf beheert en ontwikkelt wordt zonder dat hier een extern bedrijf voor nodig is. Voor grote bedrijven is het vanwege de naamsbekendheid relatief eenvoudig om hun netwerk uit te breiden. Maar ook voor kleine bedrijven is dit een zeer interessant en sterke manier om een netwerk op te zetten.

Voor- en nadelen

Nu de verschillen duidelijk zijn blijft de vraag nog steeds wat de voor en nadelen van een extern of intern affiliate netwerk zijn. In grote lijnen zie je dat een extern netwerk veel wordt gebruikt bij kleine bedrijven waar geen tot weinig ervaring is met affiliate marketing. Het inschakelen van een derde partij met ervaring en connecties kan dan zeker helpen. Grote bedrijven kiezen er echter regelmatig voor om een intern netwerk op te zetten omdat hier vaak een dedicated team voor opgezet is en de lange termijn resultaten hoger zijn. Hieronder een kort overzicht van enkele voor-en nadelen:

Voordelen

Extern Affiliate Netwerk Intern Affiliate Netwerk
Eenvoudig in contact komen met affiliates Onbeperkt bereik affiliates
Aanbiedingen van affiliates ontvangen Geen extra kosten
  Persoonlijke samenwerking met affiliate

Nadelen

Extern Affiliate Netwerk Intern Affiliate Netwerk
Kosten voor gebruik platform Zoektocht naar affiliates
Eventueel kosten per conversie Beginfase kan tijd kosten
Alleen bereik van affiliates binnen netwerk  

Waarom een intern affiliate netwerk de moeite waard is

Affiliate Marketing is een marketingvorm die tijd en energie kost, de omzet zal dus niet binnen de eerste 2 weken met 200% de lucht in schieten. Wel is deze vorm van marketing als je het serieus en voor langere periode aanpakt een zeer sterke en stabiele vorm om meer naamsbekendheid en omzet te genereren. Als je het ons vraagt zal onze voorkeur in de meeste gevallen dan ook uitgaan naar het opzetten van een intern netwerk, dit komt door een aantal zaken. Als je je aanmeld bij een extern netwerk heb je alleen toegang tot de bedrijven/affiliates die bij hun platform zijn aangesloten. 

Het kan dus best voorkomen dat er potentiële affiliates zijn die je mist omdat die toevallig bij een ander extern netwerk zijn aangesloten. Wil je in contact komen met alle externe affiliate netwerken? Dan zal je je bij de diverse partijen moeten aanmelden, dit betekend dus ook weer extra kosten en tijd om dit te beheren.

Wees uniek

Als bedrijf zoek je altijd een manier om je te onderscheiden van je concurrenten. Dit kan door een unieke klantbeleving, sublieme support of andere zaken. De manier hoe je je affiliate marketing strategie opzet is hier ook een belangrijk onderdeel van. Zijn je concurrenten bijvoorbeeld ook aangesloten bij een extern affiliate netwerk? Dan is de kans groot dat veel affiliates in jouw industrie al samenwerkingen hebben lopen. Vraag bij de externe affiliate netwerken na of zulke informatie beschikbaar is om te delen. Op het moment dat je besluit een intern affiliate netwerk op te zetten ben je in die zin dus al uniek. Een affiliate die zelfstandig werkt en niet is aangesloten bij een extern netwerk kan van grote waarde zijn. Bij het opzetten van een intern affiliate netwerk is het belangrijk om het persoonlijke contact met unieke en waardevolle affiliates op te zoeken.

Wel een intern affiliate netwerk maar advies nodig?

Op dit moment nog geen ervaring met affiliate marketing maar wil je wel een intern affiliate netwerk opzetten? Als affiliate marketing een onderdeel is van je lange termijn strategie is het zeer waardevol om direct met een intern affiliate netwerk te starten. De energie die je er in de beginperiode moet instoppen om op te starten zal op de lange termijn zeker terugkomen. Toch kan het wel zo zijn dat je ondanks de strategie geen idee hebt hoe en waar je moet beginnen. 

In dat geval zijn er diverse bedrijven die ondersteunen bij het vinden en onderhouden van samenwerkingen met influencers of affiliates. Deze service komt uiteraard (en helaas) niet zonder kosten, vaak wordt er een bedrag per bevestigde samenwerking berekend. Deze kosten zijn door het opzetten van je eigen netwerk wel tijdelijk. Op het moment dat je een stabiel en succesvol affiliate netwerk hebt kan je de samenwerking stopzetten en heb je verder geen extra kosten meer.

Wat past het beste bij mijn bedrijf?

Het type netwerk wat het beste bij jouw bedrijf past is afhankelijk van veel factoren en is dus moeilijk om aan te geven. Wel kunnen we op basis van een aantal voorbeelden adviseren wat waarschijnlijk de beste match is.

Probeer je al voor een langere periode een eigen affiliate netwerk op te zetten maar komt het niet van de grond? Dan is een adviesbureau of het gebruik van een extern affiliate netwerk mogelijk een goede keus. Met het externe netwerk kom je eenvoudig in contact met affiliates die geïnteresseerd zijn in het doen van promoties voor bedrijven.

Ben je een start-up en is affiliate marketing een belangrijk onderdeel in je marketing strategie? Dan is het opzetten van een intern affiliate netwerk de juiste keuze, het grote bereik van affiliates wereldwijd geeft heel veel ruimte voor gave en waardevolle samenwerkingen.

Wil je affiliate marketing gaan toepassen maar moet het tussen alle werkzaamheden door? In de basis zou een intern netwerk de meeste waarde geven op de lange termijn. Door de beperkte capaciteit kan het echter verstandig zijn om te starten met een extern netwerk. Bij positieve resultaten kan je meer capaciteit beschikbaar stellen om een intern netwerk op te tuigen om echt te gaan knallen.