Geld verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing

Dat affiliate- of influencer marketing een manier is om zonder kosten vooraf of hoge vaste lasten snel te groeien is inmiddels bekend. Maar stel je hebt een SaaS bedrijf of webshop en wilt deze marketing strategie toepassen, hoe start je met geld verdienen via affiliate marketing? In deze blogpost gaan we daar dieper op in, we bespreken onderstaande onderwerpen.

 1. De voorbereiding is het halve werk
 2. Contact met je potentiële partners, affiliates / influencers?
 3. Voorwaarden afstemmen
 4. Affiliate Management Platform

De voorbereiding is het halve werk

Voordat je start met affiliate marketing is het goed om van te voren duidelijk te hebben wat het doel is, wat je wilt bereiken en hoe je daar wilt komen. Zoals in eerdere blogposts besproken zijn er verschillende manieren om nieuwe klanten met affiliates binnen te halen, het is dus belangrijk dat je goed voor jezelf in kaart hebt waar de focus ligt. Als je een product of service verkoopt in een industrie waar veel over geschreven wordt, kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn om in eerste instantie samen te werken met blog websites. Verkoop je een product wat visueel aantrekkelijk is en door een breed publiek interessant gevonden wordt, dan is social media een beter kanaal voor jouw doelgroep.

Deze voorbereiding en focus is in het begin van groot belang om uiteindelijk een optimaal resultaat te behalen. In sommige gevallen is affiliate marketing een vorm die “erbij” wordt gedaan, dit betekent dat de capaciteit van jezelf of van je werknemer in de beginfase beperkt is. De samenwerking tussen jouw bedrijf en de affiliate zal uit veel contactmomenten bestaan om de taken en voorwaarden te bespreken, het is dus van belang dat je door een goede voorbereiding en focus goed beslagen ten ijs komt.

Onderstaand enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden in je voorbereiding:

 • Welke vorm van affiliate marketing past het beste bij mijn bedrijf? 
 • Wat is de capaciteit van mij of mijn werknemers?
 • Met hoeveel affiliates gaan we van start?
 • Hoeveel volgers/bezoekers moet de affiliate hebben?
 • Wat moet de affiliate uitstralen?

Contact met je potentiële partners/affiliates

De kracht van je bestaande klanten

Na de voorbereiding kan het leuke werk beginnen. Het moment is namelijk aangebroken dat je daadwerkelijk op zoek gaat naar affiliates die jouw bedrijf promoten om nieuwe klanten en extra omzet binnen te halen. Op het moment dat je eigen klanten een potentiële affiliate kunnen zijn is het natuurlijk eenvoudiger om het contact te leggen, zorg er wel voor dat je iedereen op een persoonlijke manier benadert. Geef een korte introductie over wat affiliate marketing inhoudt en wat het voor jouw bedrijf betekent. Het is tenslotte een manier voor de klant om de aanschafkosten van jouw product of service weer terug te verdienen.

De zoektocht naar de perfecte match

Er zijn uiteraard veel meer potentiële affiliates naast je klantennetwerk, maar hoe vind en bereik je die? Daar zijn verschillende manieren voor, zo is de methode om zelf opzoek te gaan naar partners door middel van Google of Social Media een sterke variant. Dit zal in de startfase wel een tijdrovende activiteit zijn, alles is nog nieuw dus het zoeken naar een potentiële affiliate zal wat meer tijd kosten. Op het moment dat er vanuit jullie oogpunt een match is, is het belangrijk om contact op te nemen. Probeer dit altijd op een persoonlijke manier te doen. Via Instagram of LinkedIn is het eenvoudig om een voice memo te sturen, wat bekend staat als een zeer effectieve manier om met mensen in contact te komen.

Marktplaatsen

Er zijn echter ook andere mogelijkheden om affiliates te vinden, zo zijn er marktplaatsen waar affiliates bij aangesloten zijn. Een marktplaats is eigenlijk een soort verzamelplek voor affiliate marketing waar je op zoek kan gaan naar affiliates die het best bij jouw bedrijf passen. Je kunt via het platform contact opnemen om te kijken of er een match tussen jouw bedrijf en de affiliate is. Het voordeel hiervan is dat dit de zoektijd enorm kan verkorten, alle aangesloten contacten zijn al affiliates en staan dus open voor een samenwerking. Het nadeel hiervan is echter dat het gebruik van een marktplaats vaak gepaard gaat met extra kosten, deze kosten kunnen als eenmalige platform kosten aangeboden worden, maar het komt ook voor dat je betaald per afgesloten samenwerking. Op het moment dat je via deze methode dus een samenwerking met meerdere affiliates start moet je hier ook meerdere malen kosten betalen.

Enthousiasme van affiliate?

Zodra er contact is gelegd is het belangrijk om te achterhalen of de persoon echt bij het bedrijf past, is er bijvoorbeeld een goede connectie in de communicatie? Hoe vind hij het product wat jullie verkopen? Nodig hem/haar desnoods uit op locatie om eens om tafel te gaan en wat producten te laten zien, de reactie op jullie product zal al veel vertellen over het enthousiasme. Als een affiliate echt gelooft in wat jullie verkopen en een band met jouw merk heeft zal je zien dat dit wordt weerspiegeld in de prestaties.

De kwaliteit van je affiliates heeft in die zin een hogere waarde dan de kwantiteit, als je bijvoorbeeld een klein publiek bereikt met dezelfde interesse zal je zien dat de conversie redelijk hoog ligt. Als je aan de andere kant een heel groot bereik hebt van mensen die in principe geen verbinding hebben met je product zal de conversie ook achter blijven. We zijn vaak geneigd om voor de grote influencers te kiezen met duizenden volgers, terwijl een kleine influencer vaak veel meer engagement heeft.

Voorwaarden afstemmen

Zodra is gebleken dat er een goede basis is voor een samenwerking is het uiteraard belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de voorwaarden. De affiliates doen dit werk uiteindelijk grotendeels om extra inkomsten te genereren. Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat je wel en niet kan bieden maar probeer geen vaste voorwaarden voor alle affiliates aan te houden. Elke affiliate is namelijk een individu en werkt het liefst op zijn eigen manier Een flexibele houding bij het afstemmen van de voorwaarden zorgt ervoor dat de affiliates vertrouwen hebben en meer op hun gemak zijn om voor jou aan de slag te gaan.

Als eerste onderdeel van de voorwaarden is het belangrijk om af te stemmen wanneer een commissie wordt toegekend aan de affiliate, hier zijn namelijk verschillende vormen van:

 • Pay Per Click (PPC)

  De pay per click variant wordt vaak toegepast in de online marketing (bijvoorbeeld Facebook) en betekent in de basis dat je de affiliate betaald op basis van het aantal clicks wat via zijn unieke URL wordt gerealiseerd. Voor affiliate marketing is deze vorm van commissie ongebruikelijk omdat hier wel kosten aan verbonden kunnen zijn zonder garantie op omzet. Tevens is deze methode voor affiliates eenvoudig om te focussen op veel clicks zonder dat deze waarde hoeven te hebben.

 • Pay Per Lead (PPL)

  Een variant die wel vaker voorkomt is pay per lead, hierbij koppel je een bepaald event of trigger op je website als lead. Bijvoorbeeld als een bezoeker een live demo boekt of als hij zijn contactgegevens achterlaat voor een whitepaper. De affiliate heeft met deze methode niet direct een verkoop gerealiseerd maar wel waardevolle informatie voor je verzameld, namelijk de interesse en contactgegevens van een potentiële klant. Deze vorm kan bijvoorbeeld bij bedrijven toegepast worden waar niet met standaard tarieven wordt gewerkt maar met een offertefase.

 • Pay per sale (PPS)

  De laatste en meest gebruikelijke commissie voorwaarden voor affiliate marketing is de pay per sale. Op het moment dat de affiliate link wordt herkent na de verkoop van een product wordt de verdiende commissie toegekend. Deze methode komt met de laagste risico’s aangezien de waarde van je verkochte product al op je bankrekening staat, voordat je de commissie verschuldigd bent. Dit noemen we ook wel een no cure no pay variant.

Als bekend is welke commissie methode je gaat toepassen voor jouw webshop kan je gaan nadenken over de waarde van de commissie, in de basis wordt deze gedefinieerd als een percentage (%) van het orderbedrag of als vast bedrag (€) per order. Om de interesse bij de affiliate te verhogen is het mogelijk om een bonusregeling op te stellen, je wilt namelijk niet alles uit de kast halen zonder te weten hoe de affiliate presteert.

Bijvoorbeeld:
Commissie bij 0-100 verkopen    = 10%
Commissie bij 101-250 verkopen = 15%
Commissie bij >250 verkopen     = 20%

Op deze manier zorg je ervoor dat de affiliate ziet wat de groeimogelijkheden zijn op het moment dat de prestaties goed zijn. Dit kan een belangrijk aspect zijn om net even die extra motivatie te hebben om goed van start te gaan. Nadat bekend is wat de verdiensten zijn is het goed om af te stemmen wat het betaaltermijn is, dit om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat. Wordt de affiliate per week, maand of kwartaal betaald? En wordt er altijd uitgekeerd of enkel op het moment dat een bepaalde commissie is bereikt (bijvoorbeeld minimaal €100 verdient)?

Bespreek verantwoordelijkheden

Nu de financiële voorwaarden zijn besproken is het goed om af te stemmen hoe de taakverdeling eruit ziet tussen het bedrijf en de affiliate. Is er bijvoorbeeld door jouw marketing team al een campagne en content voorbereid of verwacht je dat de affiliate dit zelf oppakt? De taakverdeling zal in de basis erg variëren van affiliate tot affiliate, ten eerste omdat dat afhangt van de hoeveelheid content die jouw bedrijf tot zijn beschikking heeft, maar met name omdat elke affiliate hier een eigen idee en beeld bij heeft. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een affiliate heel creatief is en graag op zijn/haar eigen manier de promotie verzorgt waar een andere affiliate wellicht juist blij is dat er al wat beschikbaar is.

Je hoort het al, hier kan nogal wat variatie in zitten. Zorg er dus met name voor dat je dit gewoon overlegt en afstemt met je affiliate, dan volgt de rest vanzelf.

Affiliate Management Platform

Nu duidelijk is welke stappen je moet zetten om te beginnen met affiliate marketing blijft er natuurlijk een belangrijke vraag over: hoe en waar track, beheer en betaal ik mijn affiliates?

Het beheren van de affiliate, de referral URLs, de verdiende commissie en bovenal de uitbetaling ervan betekent veel administratieve handelingen.

Gelukkig zijn er platformen die jou hierin volledig ontzorgen. Sir Filiate is daar een voorbeeld van. Affiliates worden beheerd, hun activiteiten worden gemonitord en bovenal betalingen van commissies worden geautomatiseerd door facturen automatisch te genereren en SEPA en/of PayPal betaalbatches te faciliteren.

Probeer Sir Filiate volledig gratis door hier een account aan te maken >>>

Start je een eigen affiliate programma? Zorg er dan voor dat je een betrouwbare (software) partner hebt die alle handelingen voor je automatiseert. Pak je het goed en serieus aan? Dan levert een intern affiliate netwerk je gegarandeerd omzet en naamsbekendheid op.

Conclusie

De voorbereidingen van het starten met affiliate marketing kan in de beginfase veel tijd kosten maar kan zeker niet worden overgeslagen. Zorg ervoor dat je een goede connectie met je affiliates hebt en dat de voorwaarden voor alle partijen helder zijn.

Het gebruik van een affiliate management platform zal ervoor zorgen dat het beheer en uitbetalen van de affiliates snel geregeld is zodat jij je kan focussen op wat echt belangrijk is.