Het verschil tussen een influencer of affiliate

influencer of affiliate

Veel bedrijven die aan affiliate-of influencer marketing doen hebben ook een programma waar je je kan aanmelden om in ruil voor promotie een commissie of cashback te verdienen. De termen die worden gebruikt door de bedrijven kunnen echter variëren. bedrijf A noemt het een partner terwijl bedrijf B het een ambassadeur noemt.. Wat is het verschil tussen influencers, ambassadeurs, affiliates en partners? In deze blog gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen van deze termen.

 1. De overeenkomsten
 2. De verschillen
 3. Wat kan je ermee verdienen?
 4. Welke term moet ik aanhouden voor mijn bedrijf?

De overeenkomsten

Om te starten kijken we eerst wat de verschillende termen of groepen met elkaar gemeen hebben. Influencers, ambassadeurs, affiliates en partners doen namelijk allemaal promotie van jouw (3de partij) product of service in ruil voor een commissie. Dit is daardoor voor iedereen een marketingvorm om extra inkomsten te genereren. De manier hoe de inkomsten worden gegenereerd en welke kosten hierbij komen kijken zijn echter wel anders.

De verschillen

In de basis is de marketingvorm dus voor elke groep gelijk, maar waar zitten de verschillen dan? De grootste verschillen zitten in de promotie methode en de strategie van het bedrijf. Hieronder gaan we op elk van de termen wat dieper in.

Influencers

Influencers zijn de afgelopen jaren enorm populair en invloedrijk geworden op social media kanalen zoals Instagram, Facebook en Youtube. In de basis is een influencer iemand met heel veel volgers, hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld >50.000 volgers. Door het grote aantal volgers hebben ze veel invloed op modetrends, challenges of bijvoorbeeld aankoopgedrag. Vandaar ook de term “influencers”. Influencers zijn populair bij grote bedrijven voor bijvoorbeeld fitness kleding of apparatuur omdat deze een enorme boost in verkoop kunnen genereren. Hierbij kan je denken aan bekende merken zoals Gymshark, Nike, en nog veel meer.

Samenwerken met influencers?

Door het grote bereik klinkt het interessant om direct aan influencer marketing te denken. Maar waar moet je rekening mee houden en past dit bij mijn strategie? Anders dan bij affiliate marketing rekenen influencers meestal een vast bedrag per post. Dit betekend dat je bijvoorbeeld €500 betaald voor een enkele post zonder garantie op extra omzet. Daarnaast zijn er influencers die hiernaast ook nog een commissie per verkoop van bijvoorbeeld 5% vragen. Wil je in contact komen? Afhankelijk van het aantal volgers kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar een aparte partij die de samenwerkingen met influencers beheren, dit is met name vanwege de vele samenwerkingen met grote bedrijven. Zorg er dus voor dat je van te voren nagaat of influencers de beste strategie voor de fase van je bedrijf is.

Ambassadeurs

Meld je aan bij het ambassadeursprogramma, dit zal je ongetwijfeld wel eens hebben gezien op een website. Een ambassadeur is eigenlijk niets meer dan een tevreden klant die graag over je bedrijf of product praat. Hierdoor kan je bijna zeggen dat een ambassadeur eigenlijk ook een beetje een fan is. De manier van promotie zal met name bij familie, vrienden en kennissen zijn. Maar in sommige gevallen zijn ze ook actief op bijvoorbeeld forums om hun mening en advies te geven. 

Kosten voor ambassadeurs

De klanten hebben net je product of service aangeschaft en hebben daarmee geld uitgegeven. Het aanbod om door middel van promotie een deel van hun aanschafwaarde terug te verdienen klinkt dus erg aantrekkelijk. Veel bedrijven werken op basis van een commissie van verkoop of met een cashback. Een cashback is vaak een vast of maximaal bedrag wat behaalt kan worden, de ambassadeurs doen in dit geval voor een beperkte periode promotie om hun cashback te verdienen. Bij commissie per verkoop zijn de regels gelijk aan affiliates.

Affiliates

De specialisten worden ze ook wel genoemd. Affiliates zijn vaak gespecialiseerd in een vakgebied en hebben bijvoorbeeld een blog site, of youtube kanaal. Affiliates promoten door middel van banners, links of email campagnes producten waar ze zich comfortabel bij voelen. Door de kennis in de industrie en in veel gevallen een eigen website zijn er vaak veel bezoekers en kan het zelfs zo zijn dat ze een eigen community hebben. Het grote voordeel van affiliates is dat door hun specifieke website en kennis de conversie vaak hoog is. De bezoekers hebben namelijk interesse in dezelfde productgroep.

Promotie met affiliates?

Affiliates werken in sommige gevallen via een affiliate netwerk omdat ze hier zelf kunnen aangeven voor welke bedrijven ze promotie willen doen. Als je echter zelf met een affiliate wilt samenwerken om een eigen affiliate netwerk op te bouwen is dat vaak geen probleem. De kosten voor affiliates zijn op basis van prestaties, denk hierbij aan CPL (Cost-Per-Lead) of CPS (Cost-Per-Sale). Er wordt dus een vast tarief op percentage van het orderbedrag aan de affiliate toegekend bij het behalen van conversie.

Partners

Partners zijn bedrijven of personen waar je bijvoorbeeld mee samenwerkt, in feite is een partner ook strategische partner omdat je elkaar helpt om te groeien. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een product of service aanbiedt en veel met webdevelopers samenwerkt. De web developer kan een partner worden en jouw actief promoten bij zijn klanten. Op het moment dat je in dezelfde industrie zit kan je dus promotie voor elkaar doen terwijl je hier wat aan bijverdient. 

Wat zijn de kosten?

Bij partners geldt in principe dezelfde referral basisregel, bij het genereren van een verkoop wordt er een commissie toegekend aan de partner. Naast de commissie kan het echter met een partner ook voorkomen dat er andere activiteiten of campagnes lopen die op basis van een vast tarief zijn en niet op basis van prestaties. Vaak zijn dat aparte afspraken en onderdeel van de strategie die je als bedrijf voert met een partner.

Wat kan je ermee verdienen

Met alle varianten valt als je het goed aanpakt veel geld te verdienen dus er is niet bepaald een betere of slechtere variant. Wel is het belangrijk om te beseffen dat dit een lange termijn project is. Bij een samenwerking met je eerste influencer of affiliate hoef je niet te verwachten dat  de verkopen niet meer bij te houden zijn. Het is belangrijk om een duidelijke strategie op te stellen en deze vol te houden. Je brand awareness en het aantal bezoekers zal langzaam groeien net zoals je elke periode nieuw samenwerkingen start.

Hieronder de grootse voor- en nadelen als het gaat om verdiensten:

 • Influencers

  • Kracht: Groot bereik door volgers, verhoogd brand awareness
  • Risico: Hoge kosten zonder garantie van resultaat, bereik is vaak breed en niet specifiek voor jouw product.

  Ambassadeurs

  • Kracht: Eenvoudige samenwerking, terugverdienen zorgt voor meer tevredenheid van klanten.
  • Risico: Promotie soms voor korte duur, kleiner bereik.

  Affiliates

  • Kracht: Product specifieke kennis en bezoekers zorgt voor hoge conversie, commissie op basis van prestaties.
  • Risico: Product of dienst moet passen bij affiliate industrie en categorie.

  Partners

  • Kracht: Strategische partner om samen te groeien.
  • Risico: Langdurige en complexe samenwerking.

Wat moet ik aanhouden voor mijn bedrijf?

Alle vormen die we in deze blog hebben besproken zijn waardevol en interessant om naar te kijken. De visie van jouw bedrijf en de industrie zijn met name factoren die invloed hebben op de “Affiliate Marketing” strategie. Heb je een kledinglijn? Dan zijn influencers uiteindelijk de perfecte doelgroep om jouw nieuw lijn te promoten, dit is een industrie die iedereen gebruikt waardoor de vele volgers waardevol zijn. Heb je een bedrijf wat wasmachines op verhuur basis bij mensen thuis plaatst? Dan kan focus op ambassadeurs heel waardevol zijn omdat tevreden klanten dit direct aan hun familie en vrienden vertellen.

Conclusie

Elke vorm is vanuit helikopterview ongeveer hetzelfde en toch zijn ze als je er dieper induikt een voor een toch weer uniek. Denk goed na over je marketing strategie en onderzoek welke doelgroep de beste promotie voor jouw bedrijf kan realiseren. 

Wil je een combinatie maken van doelgroepen? Als daar een match voor is kan dat uiteraard!