Hoe kan je met affiliate marketing beginnen?

Affiliate marketing beginnen

Met affiliate marketing beginnen? Een affiliate is een persoon die jouw dienst promoot en daar na een succesvolle transactie een commissie voor zal ontvangen. In andere woorden zijn affiliates ambassadeurs van jouw dienst.

In het landschap van goede doelen worden ambassadeurs al langere tijd ingezet als overtuigingstechniek. Als een bekende Nederlander jou adviseert te doneren aan een specifiek doel, dan schept dat vertrouwen in dat goede doel. Het inzetten van ambassadeurs is voor een goed doel essentieel voor het succes. Maar hoe zit dat met commerciële bedrijven?

 1. De vele vormen van affiliate marketing
 2. Onafhankelijkheid met een eigen affiliate programma
 3. Administratieve rompslomp
 4. Hoe kom je aan affiliates?
 5. Bied interessante commissies
 6. Beperkte inspanning voor de affiliate
 7. Voorbeelden van affiliate promoties
 8. De hoogte van de commissie
 9. Conclusie
 10. Gratis webinar

De vele vormen van affiliate marketing

Adverteerders en Publishers

Vaak als we spreken over affiliate marketing, denkt men al snel aan adverteerders tegenover publishers. Een adverteer is hierin het bedrijf dat gepromoot wilt worden, een publisher is over het algemeen een website met voldoende bezoekers om die promotie te kunnen bieden. Promotie gebeurt vaak door middel van een banner op de website of link in een relevant artikel. Dit noemen we een extern affiliate netwerk,·waar praktisch elk bedrijf gebruik van kan maken. Een effectieve manier van affiliate marketing, maar onpersoonlijk en prijzig door het ouderwetse CPC (Cost Per Click) model.

Tot slot kiest de publisher niet bewust voor promotie van jouw bedrijf. Het inzetten van een extern affiliate netwerk is dus een verkapte variant van adverteren, iets wat je ook op social media kunt doen.

Affiliate Programma

Een andere optie is een eigen affiliate programma lanceren. Hierin bepaal je zelf wie toegang krijgt tot het affiliate programma en onder welke voorwaarden. Vaak kunnen potentiële affiliates zichzelf aanmelden op jouw affiliate programma, hierdoor hebben ze al meer binding met jouw bedrijf. Dit noemen we een intern affiliate netwerk.

Het voordeel van een eigen affiliate programma met een intern affiliate netwerk, is de manier van promotie. Omdat affiliates bewust hebben gekozen deel te nemen aan jouw affiliate programma, hebben ze meer binding met jouw bedrijf en kunnen ze echt acteren als ambassadeurs van jouw dienst. Hierdoor worden promoties persoonlijker en unieker, waardoor ze een beter resultaat opleveren. Om nog maar niet te spreken over het interessante business model: CPS (Cost Per Sale). Je betaald pas als er een verkoop is gerealiseerd.

Onafhankelijkheid met een eigen affiliate programma

Nu we weten dat een eigen affiliate programma interessanter is voor de merkbeleving, kunnen we ook de andere voordelen uitlichten. Het creëert namelijk onafhankelijkheid.

Het advertentiebeleid en algoritme van Google en Facebook wijzigen regelmatig. Hier dien je continu op te anticiperen, om de gewenste resultaten te behalen. Om nog maar niet te spreken over advertentieaccounts die geblokkeerd kunnen worden, waardoor je volledige aanwas van nieuwe klanten wegvalt. Deze problemen zul je nooit ervaren met een eigen affiliate programma.·

Jij hebt controle over jouw affiliates en de promotie die zij voor jou doen. De affiliates gaan een verbintenis met jouw bedrijf aan. Draait het affiliate programma als een geoliede machine? Dan heb je continue aanwas van nieuwe klanten en een blije affiliate die passief inkomen verdiend, mede dankzij jouw bedrijf. Een win-win situatie voor beide partijen!

Administratieve rompslomp

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Nee. Het belonen van affiliates op basis van een verkoop, betekent veel administratieve handelingen. Het beheren van de affiliates, de promotie URLs, de verdiende commissie en bovenal de uitbetaling ervan.·

Gelukkig zijn er platformen die jou hierin volledig ontzorgen. Sir Filiate is daar een voorbeeld van. Affiliates worden beheerd, hun activiteiten worden gemonitord en bovenal betalingen van commissies worden geautomatiseerd door facturen automatisch te genereren en SEPA en/of PayPal betaalbatches te faciliteren.

Probeer Sir Filiate volledig gratis door hier een account aan te maken >>>

Start je een eigen affiliate programma? Zorg er dan voor dat je een betrouwbare (software) partner hebt die alle handelingen voor je automatiseert. Pak je het goed en serieus aan? Dan levert een intern affiliate netwerk je gegarandeerd omzet en naamsbekendheid op.

Hoe kom je aan affiliates?

Nog een uitdaging van een eigen affiliate programma: het benaderen van potentiële affiliates. Ondanks dat een groot deel jouw bedrijf weet te vinden, zul je zelf ook actief nieuwe affiliates moeten benaderen en enthousiasmeren voor jouw bedrijf. Hoe je dat precies doet?

Bepaal welke partijen betrokken zijn bij de beslissing om jouw dienst te gebruiken

In de meeste gevallen zijn er meerdere partijen betrokken bij de keuze voor een software platform. Welke partijen zijn dat voor jou dienst?

Een voorbeeld van een van onze klanten: Woosa. Zij ontwikkelen WordPress, WooCommerce plugins voor webshops. Er zijn twee partijen betrokken bij de beslissing om zo’n plugin te gebruiken:

 • De webbouwer: een webshop eigenaar ventileert altijd zijn wensen aan zijn webbouwer. Hier kan ook de vraag voor een specifieke plugin inzitten of een latente behoefte waar de webbouwer op in kan spelen.
 • Het online marketing bureau: zodra de webshop gebouwd is krijgt het online marketingbureau vaak de vraag hoe er meer omzet gerealiseerd kan worden. Zij zullen dan adviseren om bepaalde processen te automatiseren door middel van plugins.

Woosa richt haar pijlen voor haar eigen affiliate programma logischerwijs op bovenstaande partijen. Gelukkig zijn daar voldoende van!

Nu ben jij aan zet: welke partijen zijn gebaat bij het aanbevelen van jouw dienst?

Pak de telefoon op!

Heb je een potentiële affiliate gevonden? Pak de telefoon op en begin met bellen!

Telefonisch kun je jouw dienst veel beter toelichten dan schriftelijk. De potentiële affiliate hoort de passie in jouw stem en kan gecharmeerd raken van jouw verhaal. Hierdoor creëer je een emotionele betrokkenheid, waar deze onderdeel van uit wil maken. De eerste stap is gezet, voor de affiliate is het geen enkel risico om zich aan te sluiten bij jouw affiliate programma. Nu begint het echt werk: ervoor zorgen dat de affiliate converteert. Hoe we dat voor elkaar krijgen, lees je verderop in dit blog artikel.

Bied interessante commissies

Een affiliate wordt niet alleen enthousiast van jouw dienst en verhaal, maar ook van de knaken. Wat schuift het? Zorg ervoor dat je een interessante commissie biedt.

Affiliates raken vaak getriggerd door hogere eenmalige commissies. Daar doen ze vaak meer moeite voor, omdat de rekensom eenvoudig is. Wat echter veel interessanter is op de langere termijn, is commissies op abonnementen. Dit zorgt er namelijk pas echt voor dat je een passief en constante bron van inkomsten realiseert. Tegenwoordig wil iedereen ten slotte in een villa op Bali zitten, aan de rand van het zwembad met een cocktail in de ene hand en een laptop in de andere. Hoe kan je dat beter realiseren dan met affiliate inkomsten?

Beperkte inspanning voor de affiliate

Over de digital nomad lifestyle gesproken: de affiliate heeft vaak geen werk meer aan het passieve inkomen. Een affiliate is namelijk alleen verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten, maar vaak niet voor het behoud of ondersteunen ervan. Dat is jouw taak!
Dat is beter dan welke dropshipping business ook en pas echt het leven van een digital nomad leiden. Je kunt de affiliate dus als een verkapte sales agent zien, die zijn eigen manieren heeft om nieuwe klanten voor jouw dienst binnen te halen.

Voorbeelden van affiliate promoties

Laten we voorop stellen dat elke affiliate zijn eigen manier van promotie heeft. De een heeft een blog website, de ander een community en weer een ander een following base op social media. De promotie per affiliate zal dus ook verschillen.

 • Blog post
  Bijvoorbeeld een review over jouw dienst
 • E-mailmarketing
  Promotie naar een mailinglijst van jouw affiliate
 • Social Media
  Instagram, LinkedIn, YouTube, Facebook etc.
 • Netwerk
  Prospects, klanten of partners

De hoogte van de commissie

Hoe bepaal je de hoogte van de commissie? Vaak drukken we de commissie uit in percentages. Bijvoorbeeld 15% of 20% van de totale orderwaarde. Het gebeurt echter ook regelmatig dat we de commissie uitdrukken in vaste bedragen. In vele gevallen klinkt dit namelijk interessanter.·

Jij bepaald jouw commissie. Dit kan een algemene commissie zijn of je kunt hier per affiliate een passend aanbod voor doen. Raadzaam is om van tevoren te berekenen wat je marge is en hoeveel je van die marge bereid bent in te leveren voor een affiliate. Zie de commissie niet als een last, maar als een marketing investering.

Letterlijk: acquisitie kosten per nieuwe klant.

Conclusie

Een eigen affiliate programma is investeren en kost tijd. Het is echter op de lange termijn een zeer rendabele, schaalbare en stabiele marketing strategie. Je creëert onafhankelijkheid van externe affiliate netwerken of advertentieplatformen zoals Facebook en Google.

Overigens is de combinatie tussen deze marketingstrategie des te sterker. Je richten op één manier van marketing is nooit verstandig.

Een reactie op “Hoe kan je met affiliate marketing beginnen?

 1. Pingback: URL

Geef een antwoord