Hoe marketing 6ps helpt met een succesvol affiliate programma

marketing 6p

Marketing 6ps en een affiliate of partnerprogramma, wat heeft dit met elkaar te maken en waarom is het belangrijk om op beiden onderwerpen een goeie focus te hebben? In deze blog gaan we hier dieper op in, onderwerpen die aan bod komen zijn:

  1. Wat is Affiliate Marketing?
  2. Wat is Marketing 6ps?
  3. Waarom hebben ze invloed op elkaar?

Het lanceren van een intern affiliate of partnerprogramma voor jouw bedrijf kan een zeer sterke marketing methode zijn om zonder kosten vooraf meer omzet en naamsbekendheid te realiseren. Het is namelijk een marketingmodel die gebaseerd is op prestaties en niet op views of clicks.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is eigenlijk niets minder dan de digitale versie van de al lange tijd bekende mond-tot-mond reclame, het verschil is echter dat je bij affiliate marketing promotie kan doen voor een product of service in ruil voor een commissie. Dit kan een eenmalige commissie zijn of op basis van gegenereerde verkopen.

Je omgeving heeft in het algemeen veel invloed op je aankoopgedrag. Als vrienden of familie ja adviseren om een specifiek product aan te schaffen omdat ze dit zelf ook hebben, ben je eerder geneigd om dit product ook aan te schaffen als het aan je eisen voldoet. De adviezen van mensen om je heen geeft vertrouwen en stuurt daardoor richting een specifieke aankoop.

Met affiliate marketing kan je een eigen netwerk opbouwen van klanten, partners en nog veel meer om jouw product te promoten bij externe bedrijven en/of consumenten. Op deze manier bereik je een veel groter publiek, naast extra omzet zorgt dit dus ook voor veel meer merkbekendheid.

Weer te weten komen over hoe affiliate marketing werkt? Klik dan hier.

What is affiliate marketing and how does it work?

Wat is Marketing 6ps?

Marketing 6ps wordt ook wel de marketingmix genoemd, het bestaat uit diverse verschillende onderdelen of instrumenten die van groot belang zijn voor de strategie van je bedrijf. De marketingmix is een onderdeel die gebruikelijk bij de opstartfase van een bedrijf wordt vastgelegd, maar ook later in het proces kan dit opgesteld of aangepast worden. Op deze manier zorg je ervoor dat je strategie in verloop van tijd altijd goed op de markt aansluit. De marketing 6ps wordt bepaald door 6 onderdelen:

  1. Product
  2. Plaats
  3. Prijs
  4. Promotie
  5. Personeel
  6. Presentatie

Product

Het product is een van de primaire en belangrijkste onderdelen van je marketingstrategie. Het bepaalt namelijk welke behoefte je in de markt kan leveren met je product, welk probleem los je op of welk process maak je eenvoudiger. Het product kan op zichzelf ook weer verdeeld worden in een aantal elementen. 

De eerste is gerelateerd aan de primaire functie van het product, wat doet het in simpele worden effectief? 

Het tweede onderdeel is gerelateerd aan overige eigenschappen, hierbij kan je denken aan de kwaliteit van het product, het mooie design of de unieke kleur. 

Het laatste onderdeel is niet direct gerelateerd een het product als onderwerp maar meer aan het niet tastbare, hierbij kan je denken aan service, persoonlijk contact of andere elementen die belangrijk kunnen zijn voor de koper.

Plaats

De plaats zegt iets over de locatie waar je bedrijf gevestigd is, heb je een fysieke winkel, een online webshop, of beiden? De locatie en zichtbaarheid van je bedrijf fysiek of online heeft invloed op de markt die je kan bedienen.

Een online webshop heeft het voordeel dat het eenvoudiger is om een grotere markt te bedienen en zichtbaar te zijn. Een fysieke winkel daarentegen heeft veel voordelen als het gaat om kwaliteit van service en adviezen om te garanderen dat klanten de juiste keuzes maken. Persoonlijk advies in een winkel wordt nog steeds door veel consumenten als toegevoegde waarde gezien. Zowel een fysieke als online winkel? Dan heb je de mogelijkheid om de voordelen te combineren en de markt zo optimaal mogelijk te bedienen.

Prijs

Naast een goed product en locatie is het uiteraard van groot belang dat je onderzoek doet naar de waarde van je product of service. Wat zijn bedrijven of consumenten bereid te betalen voor de oplossing of toegevoegde waarde die je levert?

Kijk hierbij bijvoorbeeld ook naar de prijzen van concurrenten. Lever je meerwaarde of meer functionaliteiten dan je concurrenten? Hebben je concurrenten al een goede naamsbekendheid en groep van klanten? Verschillende factoren bepalen wat de slimste zet is als het gaat om je prijsstrategie.

Worden producten bij een concurrent voor een eenmalig bedrag aangeboden? Kijk dan eens of het interessant is om het product of service als abonnementsmodel aan te bieden.

Promotie

Naast het product en de prijs is het belangrijk om na te denken hoe je product of service gecommuniceerd wordt naar de markt. Maak je gebruik van flyers of een advertentie in de krant? Of maak je gebruik van social media kanalen om meer te delen over je bedrijf.

Het opzetten van een affiliate programma om een bredere markt te bereiken is ook een onderdeel van promotie, klanten, blogs of influencers kunnen helpen om binnen een korte periode heel veel nieuwe potentiële klanten te bereiken.

Er zijn uiteraard verschillende promotiekanalen die parallel ingezet kunnen worden om jouw doelgroep te bereiken. Denk goed na tijdens het formuleren van je 6ps wat de meest effectieve manieren voor jouw bedrijf zijn om met zo min mogelijk input zoveel mogelijk output (omzet) te realiseren.

Personeel

Het juiste personeel is zeker in deze tijden een grote uitdaging en toch een een cruciale factor als het gaat om een succesvolle marketingstrategie. Als je meer online zichtbaarheid wilt kan je bijvoorbeeld denken aan een specialist als het gaat om SEO of google Ads. Op het moment dat je bedrijf groeit kan er bijvoorbeeld meer behoefte zijn voor doorontwikkeling van je product of support voor klanten.

Het voorbereiden en verzamelen van een goed team om je heen kan het succes en groei van je bedrijf voor een groot deel bepalen.

Presentatie

Op het moment dat je klanten hebt aangetrokken en de interesse is gewekt is het belangrijk dat de presentatie van je product of service goed is opgesteld. Voor je online webshop wil je dat het overzicht met features en prijzen eenvoudig te vinden is voor klanten. Een complexe en onduidelijke structuur op je website zorgt ervoor dat klanten weg gaan.

In een fysieke winkel wil je bijvoorbeeld dat de producten duidelijk en overzichtelijk worden getoond, nieuwe of populaire producten kunnen op een aparte locatie uitgelicht worden om de attentie van klanten te trekken.

Waarom hebben ze invloed op elkaar?

Het opzetten van een affiliate of partnerprogramma voor jouw bedrijf is een zeer sterke en kost effectieve marketing methode om meer omzet en naamsbekendheid te realiseren. Toch is het belangrijk dat je marketingstrategie (Marketing 6ps) goed is opgezet, dit vormt namelijk de basis voor de potentie van je bedrijf en conversie van klanten.

Het genereren van extra bezoekers op je website kan door middel van affiliates of partners significant groeien. De prijsstelling, features, presentatie en overige elementen van je bedrijf en product/service of je website bepaald echter of de bezoekers daadwerkelijk gaan converteren.

Het aantal clicks en de conversie van klanten is iets wat regelmatig bekeken kan worden. Het voordeel van je marketingstrategie is dat ook deze dynamische is en in verloop van tijd continu bijgewerkt kan worden. Heb je een succesvolle strategie opgezet? Dan zie je dat de promotie van je affiliates snel en in hoge aantallen worden omgezet tot nieuwe klanten. De succesformule is gerealiseerd!