Hoe vind ik affiliates om mijn product te verkopen?

affiliates

Affiliate marketing is een populaire marketing strategie om meer verkopen te realiseren. Over het algemeen maken bedrijven gebruik van externe affiliate netwerken via partijen als Tradetracker, Daisycon en AWIN. Het nadeel hierbij is echter dat er vaak extra kosten worden gerekend voor het gebruik van een extern netwerk, dit kan op basis van eenmalige affiliate kosten bij een samenwerking of op basis van commissie per verkoop. Een nog effectievere manier van affiliate marketing is door een intern affiliate netwerk op te bouwen. Dit betekent echter wel dat je zelf in contact dient te treden met potentiële affiliates. De vraag is dan ook, hoe vind ik affiliates om mijn product te verkopen?

Wie is jouw affiliate doelgroep?

Wie heeft er baat bij om jouw product of dienst te promoten? Wie komt regelmatig in aanraking met jouw product of dienst? 

Vaak zie je dat een intern affiliate netwerk begint bij bestaande klanten. Zij weten precies wat je aan jouw product hebt en wat de kwaliteit ervan is. Affiliate Marketing is namelijk de digitale vorm van mond-tot-mond reclame. Hebben jouw buren zonnepanelen laten plaatsen? Dan weet binnen no-time de hele buurt waar deze vandaan komen. Wie wil zijn aankoopbedrag nou niet terugverdienen via affiliate inkomsten? Naast bestaande klanten zijn kanalen zoals Instagram of LinkedIn een sterke tool om potentiële affiliates te vinden.

Een affiliate kan ondersteunen in het maken van de definitieve beslissing tijdens het aankoopproces. Er zijn verschillende fasen voor een definitieve aankoop plaatsvindt:

 • Inventarisatiefase
  Een affiliate kan bijdragen om voor, tijdens of na de inventarisatiefase een aankoop te versnellen. 
 • Optimalisatiefase
  Een affiliate heeft een adviserende rol in de optimalisatiefase en kan zodoende een aankoop realiseren.
 • Latente behoefte
  Een affiliate in zowel een adviserende als ondersteunende rol kan een latente behoefte naar jouw product en/of dienst aanwakkeren. Logischerwijs zal hierdoor een verkoop gerealiseerd worden, die je anders niet had gehad.

Bedenk voor iedere fase voor het aankoopproces een affiliate doelgroep. Hoe meer fasen je gedekt hebt voor het aankoopproces, hoe beter de resultaten van je affiliates zullen zijn.

Het salestraject

Het benaderen van affiliates is een commerciële activiteit. Je dient immers jezelf en je product of dienst te verkopen aan de affiliate. Wees niet bang om een gesprek aan te gaan en de telefoon op te pakken, hoe persoonlijker jij bent hoe beter je wordt ontvangen.

Het eerste contact

In contact treden met een affiliate is misschien nog wel belangrijker dan een gesprek voeren. Affiliates worden door veel partijen benaderd. Het is aan te raden om op een unieke manier het gesprek te openen. 

 1. Voice memo via social media
  De meeste social media kanalen bieden de mogelijkheid om iemand een voicememo te sturen. Maak daar gebruik van om het eerste contact met de affiliate te initiëren. De meest effectieve social media kanalen hiervoor zijn Instagram en LinkedIn.
 2. Inmail via LinkedIn
  Heb je een premium account op LinkedIn? Dan kun je een Inmail sturen naar iemand die geen connectie is van jou. Hierdoor kom je altijd in de inbox van hun LinkedIn berichten terecht. Een korte introductie en verzoek tot contact is voldoende, voorkom dat je een heel boekwerk schrijft in een poging tot het initiëren van het eerste contact.

  Je weet immers de behoefte van de persoon niet en kan dus amper je product pitchen. Je doel van de Inmail is een call optuigen, focus je enkel en alleen op dat doel.

 3. Neem een persoonlijke video op
  Wil je echt uniek zijn? Neem dan een video op om de affiliate te overtuigen met jou in gesprek te gaan. Op deze manier heeft de affiliate direct een beeld van jou en blijf je beter hangen.
 4. Pak de telefoon op
  Heb je te maken met een affiliate waarvan het telefoonnummer bekend is? Pak de telefoon op! Hierdoor heb je direct de mogelijkheid concreet te worden tijdens het telefoongesprek. Zorg er echter wel voor dat je de basisregels kent van een commercieel gesprek. Ken je deze niet? Vraag dan advies aan andere specialisten of laat je coachen.

De inventarisatie

Is het eerste contact succesvol en kun je de diepte in met je affiliate? Zorg dan dat je eerst de wensen en behoeften van de affiliate inventariseert, voordat je jouw eigen product of dienst gaat presenteren. 

Er zijn een aantal basisregels voor de inventarisatie:

 • Stel relevante vragen
 • Stel open vragen
 • Vat regelmatig samen ter bevestiging
 • Luister aandachtig

Tijdens de inventarisatie bereid je je voorstel voor. Door in kaart te brengen wat de affiliate verwacht van een product of dienst dat hij gaat promoten, kun je munitie verzamelen hen te overtuigen ook jouw product of dienst te promoten.

De presentatie

Tijdens je presentatie vertel je de affiliate alleen wat voor hem of haar van belang is. Dat betekent niet dat je zaken voor hem of haar achterhoudt, maar puur en alleen het relevante deelt. Waarom? Niemand hoeft extra informatie te horen, wat niet van belang is voor hem of haar. 

Bijvoorbeeld, de affiliate verteld tijdens de inventarisatie dat hij nooit promotie zal doen voor fitness artikelen. Jij hebt een webshop in sportartikelen en begint je presentatie met: “We hebben vooral veel fitnessartikelen.” Dat is in het geval van deze affiliate niet relevant, dat heeft hij je eerder verteld. Door er toch over te beginnen, toon je desinteresse en laat je eigenlijk zien dat je niet naar hem hebt geluisterd.

Gebruik dus alleen de munitie die je hebt verzameld tijdens de inventarisatie in je presentatie.

De close

Last but not least: durf te vragen om de deal. 

 • Gaan we zaken doen?
 • Zal ik het in orde maken?
 • Zullen we van start gaan?

Als je niet zelf vraagt om de deal, geef je de leiding in gesprek weg en zal het contact “doodbloeden”. Dat is iets wat we absoluut niet willen, wees dus niet bang om de vraag te stellen. 

Conclusie

Zorg dat je helder hebt wie jouw affiliate doelgroep is. Maak desnoods een lijst met iedereen waar je zaken mee zou willen doen. Wees niet bang om het eerste contact te leggen en vervolgens het salestraject in te gaan. 

Het allerbelangrijkste is: durf te vragen om de deal.