Internationaal groeien met affiliate marketing

internationaal groeien met affiliate marketing

Afhankelijk van je business en schaalbaarheid komt er wellicht een punt dat je jouw product of dienst in de internationale markt wilt gaan aanbieden. Dit kan in een buurland als België zijn of wat verder weg zoals de US. Ongeacht het land is het belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen naar het land en cultuur. De aanpak die we in Nederland gewend zijn kan in het buitenland voor hele andere resultaten zorgen. In deze blog bespreken we de kracht en potentie van internationaal groeien met affiliate marketing.

Allereerst is de vraag of de behoefte van je product die je in Nederland ervaart er überhaupt in het buitenland wel is. Zo kan het voorkomen dat je een probleem oplost die bijvoorbeeld vanwege wetgeving of andere zaken in US niet speelt. Daarnaast is de algemene cultuur van het land anders dan Nederland, waar we in Nederland snel en direct zijn in de communicatie is het in andere landen bijvoorbeeld geen gewoonte om gelijk to the point te komen.

Op het moment dat je investeert in personeel en marketing activiteiten in een nieuw land zal dit kosten met zich meebrengen, dit terwijl er nog geen omzet of naamsbekendheid van het bedrijf is.

Het vooronderzoek en een lokaal persoon in het land die je product of dienst vertegenwoordigd is dus van groot belang om het sales process zo optimaal mogelijk in te regelen.

Volle kracht vooruit

Op het moment dat het vooronderzoek gedaan is weet je in welk land je een PMF (Product Market Fit) hebt. Na deze fase kan je op zoek gaan naar een lokale vertegenwoordiger die de taal spreekt en de cultuur als geen ander kent. Hoogstwaarschijnlijk zal dit betekenen dat je de komende periode zeer regelmatig naar het buitenland moet om de vertegenwoordiger alles te leren over het product, mee te gaan naar klanten en bijsturen van strategieën. De kosten hiervan kunnen aardig in de papieren lopen:

  • Personeelskosten
  • Huur kantoor
  • Telefoon/Laptop vertegenwoordiger
  • Auto (optioneel)?
  • Marketing campagnes

Deze kosten worden gemaakt voordat er een enkel product over de grens is verkocht, internationaal groeien komt hierdoor altijd met een significant risico. Hoe lang duurt het voordat de kosten en omzet break-even zijn en wanneer wordt er voor het eerste winst gemaakt?

Kracht van Affiliate Marketing

Voor veel bedrijven is het dus interessant om naar andere mogelijkheden te kijken waarbij de risico’s en investeringen vooraf lager zijn. Een interessant een schaalbare variant is door gebruik te maken van Affiliate Marketing. In plaats van een lokale vertegenwoordiger werk je aan een netwerk van lokale affiliates die op basis van een Pay Per Sale model jouw product of dienst promoten. Dit betekend dat je dus geen kosten maakt op het moment dat er niks verkocht wordt.

Affiliates zijn onafhankelijk en werken vanuit een eigen locatie met eigen apparatuur, de kosten voor een kantoor, telefoon en laptop zijn er dus niet.

Schaalbaarheid

Omdat affiliate marketing op basis van commissie per verkoop werkt zijn er geen tot beperkte risico’s. Op het moment dat een affiliate geen sales realiseert kost dit je enkel de geïnvesteerde tijd. Door dit model kan je dus eenvoudig een affiliate netwerk in het buitenland bouwen wat bestaat uit 10 tot misschien wel 50 affiliates. Dit netwerk zorgt naast de omzet in het gevestigde land ook voor veel naamsbekendheid. Naast de schaalbaarheid van je affiliate netwerk geeft dit ook de mogelijkheid om je product of dienst in diverse landen te pitchen. Als je bijvoorbeeld twijfelt over 2 landen waar je wilt groeien kan je ervoor kiezen om in beiden landen te starten met een affiliate netwerk. De behaalde resultaten, groei en feedback van de affiliates kunnen veel duidelijkheid geven over de lange termijn potentie. Dit maakt affiliate marketing dus ook interessant om test cases mee uit te voeren.

Zorg voor Up-to-Date content

De mogelijkheden met affiliate marketing in het buitenland kan ook een valkuil zijn, de resultaten zullen namelijk achterblijven op het moment dat de voorbereiding en basis voor het specifieke land niet voldoende zijn uitgevoerd. Een lokaal affiliate netwerk kan zeer sterk zijn, toch is het belangrijk dat je zaken als banners, mails, landingspagina’s hebt vertaald en aangepast naar het specifieke land.

De potentie zal niet zichtbaar worden op het moment dat je in Frankrijk met engels content en websites aan de slag gaat, hier gaat dus werk in zitten. In Nederland zijn we gewend dat banners en websites vol zitten met call to actions om een trigger van consument te genereren. In andere landen kan het zijn dat je hier een hele andere aanpak voor moet hanteren.

Lange termijn

De potentie en mogelijkheden van een affiliate netwerk zijn groot en breed, wel is het van groot belang dat de samenwerking en het managen van de affiliates aandacht krijgt. De partnerships moeten namelijk onderhouden worden, nieuwe content moet gedeeld worden en er moet worden afgestemd wat er nodig is om de conversie te verbeteren. Dit betekend dat het beheer van een compleet affiliate netwerk in het buitenland redelijk wat werk met zich mee kan brengen.

Op de lange termijn is het dus belangrijk dat er iemand binnen het bedrijf beschikbaar is om de relaties met de affiliates te beheren, dit kan iemand vanuit Nederland zijn of uiteindelijk lokaal in een internationaal land waar gebleken is dat je bedrijf succesvol groeit.

Conclusie

Internationaal groeien met affiliate marketing kan een zeer succesvolle model zijn door de beperkte financiële risico’s en de mogelijkheid om een breed affiliate netwerk op zetten. Dit zorgt voor een exponentieel bereik van je product of service in het gekozen land.

De voorbereiding die nodig is voor de aanpak en content blijft echter net zo relevant en cruciaal. Bestudeer daarom goed de cultuur en aanpak van het specifieke land, dit kan je succes maken of breken.

Onderstaand nog eens de grootste voordelen van Internationaal groeien met Affiliate Marketing.

  • No Cure No Pay, geen financiële risico’s
  • Eenvoudig uitbreiden van Affiliate netwerk zorgt voor meer exposure
  • Starten met affiliates kan een indicatie van de potentie in het land aangeven