Is Influencer marketing interessant voor mijn webshop?

Influencer marketing

De term influencer zal je ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Van YouTube sterren tot bekende voetballers zoals Christiano Ronaldo, die een gigantisch bereik hebben door het aantal volgers wat ze hebben. De vraag is dan ook, kunnen influencers ook interessant zijn voor jouw webshop? Om deze vraag te beantwoorden gaan we terug naar de basis, wat is influencer marketing nou eigenlijk precies?

Wat is influencer marketing?

Deze vorm van promotie is al decennia bekend als mond-tot-mond reclame, waarin een bekende zijn positieve ervaringen van een product of dienst met je deelt. De positieve ervaring van een bekende, zijn van grotere waarde dan een algemene advertentie. Dit is dan ook meteen de reden waarom deze vorm van marketing zo krachtig is. Bij influencer marketing zet je personen met een groot aantal fans, volgers of netwerk in, ter promotie van jouw product of dienst. Hierdoor bereik je een groot aantal mensen, welke vaak opkijken naar de influencer. De influencer heeft letterlijk invloed op het koopgedrag van de volger. 

Wat zijn de kosten voor Influencer marketing?

Het klinkt als een interessante vorm van promotie, maar wat zijn de kosten voor influencer marketing? Er zijn in de basis twee varianten, een vast bedrag of op basis van commissie per verkoop. Er zijn influencers die een vast tarief vragen voor het plaatsen van één Instagram post, dit zijn met name de influencers met het hoogste aantal volgers. Het voordeel van deze influencers is dat je vaak een groot bereik hebt, wat zorgt voor meer naamsbekendheid. Het nadeel is echter dat deze vorm vaak om hele diepe zakken vraagt. , Dit zijn namelijk  kosten welke je op voorhand moet maken, zonder dat er een concrete verkoop tegenover staat. 

De tweede variant van influencer marketing is het meest interessant, namelijk: CPS (Cost Per Sale).  In andere woorden, je betaald een commissie per gerealiseerde verkoop. De commissie wordt van te voren afgesproken en kan een vast bedrag of percentage zijn van het totale orderbedrag wat via de influencer is gerealiseerd. Het grootste voordeel hiervan is dat dit een “no cure no pay” model is, genereert de influencer geen verkoop? Dan ben je ook geen commissie verschuldigd. Genereert de influencer aan de andere kant heel veel extra verkopen? Dan is de omzet ook gerealiseerd en is het dus geen probleem om de verdiende commissie uit te betalen. Op die manier loop je weinig risico en creëer je een win-win situatie voor beide partijen.

Wanneer kan ik starten met influencer marketing voor mijn webshop?

Influencer marketing klinkt misschien heel interessant, maar wanneer is het verstandig om hiermee starten? Eigenlijk is influencer marketing voor iedereen toegankelijk, omdat een groot deel van de influencers met het CPS principe werken. Dit betekend dat je zowel met een startende als een succesvolle webshop kan beginnen met influencer marketing. 

Bij het gebruik van influencer marketing kan je zelf bepalen met hoeveel en welke influencers je wilt samenwerken. Je kan er dus voor kiezen om als startende webshop te starten met enkele influencers, om te voorkomen dat het aantal verkopen groter is dan je momenteel aan kunt. Als je al een succesvolle en stabiele webshop hebt draaien, kan je de kraan verder open draaien door meer influencers aan te trekken. Tot slot is het verstandig om te beginnen met kleine influencers. Denk hierbij aan 2.500 tot maximaal 10.000 volgers. Op die manier kun je laagdrempelig aan je naamsbekendheid en promotie werken.

Influencer marketing klinkt als een hoop werk..

Het inzetten van meerdere influencers klinkt aantrekkelijk, maar levert een hoop (extra) werk op.. Vooral het bijhouden van het aantal gerealiseerde verkopen, verdiende commissie en het uitbetalen van de commissie kan een administratieve rompslomp zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige tools die het beheren, tracken en betalen van influencers volledig uit handen nemen.

Sir Filiate biedt een affiliate management systeem om uw eigen affiliate netwerk op te zetten, te monitoren en uit te betalen! Het platform kan gekoppeld worden aan uw webshop of SaaS platform via een open API of ontwikkelde integraties. Klik op Hier om je plan te kiezen en te beginnen werken met influencers.

Creëer je eigen influencer netwerk

Om gebruik te maken van influencer marketing, is het belangrijk dat je een eigen influencer netwerk creëert. Influencers die je kunt benaderen kunnen minder dan 5.000 of juist meer dan 10.000 volgers hebben. Probeer als startende webshop met name in contact te treden met kleinere influencers. Het is wel belangrijk dat de influencer zoveel mogelijk raakvlak heeft met jouw product of dienst, om de promotie zo effectief mogelijk te laten zijn. Overigens wordt er gezegd dat kleinere influencers een betere band hebben met hun volgers, omdat ze meer betrokken zijn bij hun volgers. Daarnaast zijn afspraken met betrekking tot commissies eenvoudiger te maken met kleinere influencers. Tot slot zijn ze vaak enthousiaster om een promotie te doen, dan een grote influencer.

Alle voor- en nadelen op een rij

Voordelen

 • Realiseer meer omzet
 • Vergroot je naamsbekendheid
 • Betaal alleen voor gerealiseerde omzet (no cure no pay)
 • Geen zoektocht naar websites voor promoties
 • Feedback van influencers over jouw product of dienst
 • Tools beschikbaar voor beheer van influencers
 • Creëer onafhankelijkheid met betrekking tot andere marketingstrategieën

Nadelen

 • Geen garantie voor omzet
 • Beperkte invloed op hoe influencers jouw product of dienst promoten
 • Minder marge per verkoop

Checklist: zo start je met influencer marketing:

 • Onderzoek welke commissie je kunt bieden
 • Maak een lijst van influencers waar je mee samen wilt werken
 • Selecteer een software tool om je influencer netwerk te beheren
 • Bereid  promotiemateriaal voor
 • Welke afspraken ben je bereid te maken met influencers?
 • Start en beheren van je eigen influencer netwerk!

Geef een antwoord