Omzet verhogen zonder investeringen vooraf

omzet verhogen

Stel je bent een online webshop of business begonnen, dan is het uiteraard je doel om bestellingen te genereren, oftewel omzet verhogen. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren, de een wat complexer dan de ander. In deze blog duiken we dieper in de verschillende mogelijkheden. De beste match voor jou is uiteindelijk afhankelijk van je business model en eigen ervaring. De opties die we gaan bespreken zijn:

 1. Je netwerk
 2. Social Media
 3. Betaalde advertenties
 4. Koude email/bellen
 5. Affiliate marketing

Je netwerk

Je bestaande netwerk is uiteraard de meest voor de hand liggende manier om je product of service te promoten. Hierbij kan je denken aan familie en vrienden of je volledige netwerk via social media kanalen. Deze groep staat vaak dichtbij je en is daarom snel bereid om een eerste bestelling te plaatsen. Naast de eerste bestellingen zorgt dit er ook voor dat je webshop en product voor de eerste keer goed getest wordt. Dit is vaak een mooie tets om de laatste puntjes op de i te zetten voordat je bestellingen in grotere aantallen komen. Hiernaast kan je netwerk ook zijn ervaring weer delen binnen hun netwerk, dit zorgt opnieuw voor een groter bereik en ervaringen.

Social Media

Het starten van een social media kanaal om content en waardevolle informatie te delen kan voor nieuwe volgers zorgen, die uiteindelijk kunnen converteren. Social Media is een sterk en bewezen kanaal om over tijd een grote naamsbekendheid op te bouwen, dit zorgt ervoor dat je echt een “brand” aan het bouwen bent met mensen die de waarde van je product os service zien. Het starten van een social media kanaal zal er echter niet voor zorgen dat de bestellingen maar binnen blijven komen in de eerste maanden, dit is een langdurig traject waar je beetje bij beetje meer credibility en waarde aan het opbouwen bent. Over een langere periode ga je hier dus echt de vruchten pas van plukken.

Wel versneld resultaten behalen met social media? Dat kan! Je kan actief andere pagina’s een bericht sturen die al een grote hoeveelheid volgers hebben. In dit bericht kan je een samenwerking voorstellen. Dit kan bijvoorbeeld een enkele post zijn van jouw product in ruil voor een grote korting (of zelfs gratis een product weggeven). Een andere veelgebruikte manier is dat je een klein bedrag betaald voor een “Story” post waarin je product en bedrijf worden genoemd. Op deze manier bereik je dus een veel groter publiek. Het vinden van de juiste pagina’s kan echter wel tijdrovend zijn.

Omzet verhogen

Betaalde advertenties

Wil je meer potentiële klanten bereiken binnen je doelgroep en buiten je huidige netwerk. Dan is het wellicht interessant om naar betaalde advertenties op Facebook, Instagram of Google te kijken. Hier bepaal je zelf met welk dagelijks budget je wilt starten met adverteren, eerst testen met €10 per dag of gelijk opschalen naar €100 per dag? Alles kan. 

De mogelijkheden met adverteren zijn heel groot, ook de potentie en het bereik zijn heel groot. Dat is daarom ook een van de redenen waarom online adverteren momenteel zo populair is. Je hoeft maar 1x te google naar een fiets, en jawel de dagen erna komen er tal van advertenties voorbij van webshops die fietsen verkopen.

Naast de potentie en voordelen zitten er echter ook een aantal nadelen aan online adverteren, hieronder een aantal:

Kosten vooraf zonder garantie: De kosten voor ads zijn gebaseerd op het aantal clicks, dit betekend dat je investeert zonder garantie van ROI (Return Of Investments). Bereik je de juiste doelgroep?, is je advertentie geoptimaliseerd voor conversie?, wat is je dagelijkse budget? Dit zijn allemaal vragen die je je tijdens het runnen van advertenties moet afvragen.

Leerfase: De eerste paar maanden zijn altijd onderdeel van de leercurve, hierbij zet je verschillende campagnes. Denk hierbij aan verschillende doelgroepen, verschillende teksten en verschillende ads. Tijdens het draaien van de ads wordt dus in de eerste maanden met name data vergaart om te achterhalen wat de beste strategie is. In deze maanden ben je dus met name aan het investeren zonder hier bestellingen uit te halen.

Concurrentie: De potentie heeft zich voor een aantal bedrijven zeker bewezen, dit heeft er echter voor gezorgd dat online bedrijven zich massaal hebben gestort of online advertenties. Het resultaat? Een negatieve ROI voor de meeste onervaren bedrijven. Zelf zal je ongetwijfeld ook veel advertenties per dag zien voorbij komen, inmiddels zijn we al gewend om hier snel voorbij te scrollen.

Koude email/bellen

Wel een breder publiek bereiken buiten je huidige netwerk maar geen risico investeringen doen? Dan is een koude email campagne of het pakken van de telefoon misschien wel de manier. Een klant koud benaderen betekend in de basis dat je iemand probeert te overtuigen van je product terwijl de desbetreffende persoon nog niet weet wie je bent en wat je bedrijf doet. Er is dus nog geen relatie of ervaring met jouw product of service. In de praktijk zie je dat een groot deel van de klanten die je dan ook benaderd geen interesse heeft, slechte timing, druk met andere zaken, of gewoon geen interesse. Dat zijn vaak de eerste reacties die je krijgt. Toch kan dit nog zeker ook leiden tot nieuwe klanten, het gaat hierbij om zoveel mogelijk bellen en consistentie, de aanhouder wint.

Bij het voeren van een email campagne bereid je een volgorde van een aantal mails voor. In de eerste mail introduceer je je product of service, in de hierna volgende mails deel je waardevolle content en houd je de klant warm over wat je doet. Dit kan uiteindelijk ook tot interesse of zelfs conversie van de klant leiden. De contacten waar je de campagne naar stuurt kan je zelf verzamelen op je website, het is ook mogelijk om lijsten met bedrijven en contactgegevens te kopen.

Affiliate Marketing

Een andere manier zonder investeringen vooraf is de digitale variant van mond-tot-mond reclame, ook wel affiliate marketing genoemd. Bij affiliate marketing zet je je netwerk in om (naast je eigen sales team) promotie te doen voor jouw product of service. Bij elke nieuw aangeleverde klant ontvangt deze persoon een commissie over het orderbedrag. Op deze manier beloon je je netwerk dus om jouw bedrijf te promoten. Je kan het zien als een win-win situatie, jij krijgt er een nieuwe bestelling bij en de persoon die de klant heeft doorverwezen krijgt als bedankje een bedrag uitbetaald.

Dit model is erg schaalbaar en heeft dan ook een aantal voordelen:

Betaal per verkoop: Waar je bij andere modellen vooraf moet investeren betaal je bij affiliate marketing pas nadat er een bestelling is geplaatst. Het model is gebaseerd op prestaties en heeft hiermee dus geen financiële risico’s. Levert een affiliate geen nieuwe klanten aan? Dan ben je ook geen commissie verschuldigd, levert een affiliate veel klanten aan? Dan heb je de omzet van deze bestellingen ontvangen en kan je de verdiende commissie eenvoudig uitbetalen.

Iedereen is een potentiële affiliate: Bij het opzetten van je affiliate programma is het belangrijk om na te denken wie je als affiliate wilt inschakelen, gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende:

 • Vrienden/Familie
 • Partner bedrijven
 • Blog schrijvers
 • Influencers
 • Klanten (Cashback)
 • Overige
omzet verhogen

Dit zorgt ervoor dat je affiliate programma enorm schaalbaar is, zorg er wel voor dat je in de startfase focust op 1 of 2 doelgroepen en pas gaat uitbreiden op het moment dat je affiliate marketing strategie is bewezen.

Wees onafhankelijk: Veel platformen zoals Google, Facebook, Instagram hebben regelmatig updates of aanpassingen als het gaat om hoe bepaalde informatie wordt verwerkt en getoond bij het publiek. Dit betekend dat je met het runnen van advertenties continu moet bijsturen om de zelfde of gewenste resultaten te behalen. Het concept wat 3 maanden geleden werkte kan ineens door een aangepast logaritme niet meer werken of zelfs geblokkeerd worden. Bij Affiliate marketing worden de klanten enkel naar jouw website doorgestuurd, je houd dus zelf de volledige controle over het beheer van de website en bent niet afhankelijk van overige aanpassingen.

Van plan om een affiliate programma te starten? Probeer onze software tool voor het beheer van al je affiliates nu 14 dagen gratis.