Waarom Affiliate tracking software zo belangrijk is

affiliate software

Affiliate Marketing is een sterke en populaire methode om extra inkomsten te genereren. Sommige bedrijven hebben zelfs meer dan 500 affiliates die op diverse manieren door middel van blogs, social media of anders manieren promotie doen. Het beheren van alle affiliates kost veel tijd, gelukkig zijn er platformen beschikbaar die het traceren en beheren van de affiliates bijhouden. In deze blog gaan we dieper in op “waarom affiliate tracking software zo belangrijk is”.

 1. Definitie van affiliate tracking software
 2. Aansluiten nieuwe affiliates
 3. Prestaties affiliates
 4. Administratieve werkzaamheden

Definitie van affiliate tracking software

Op het moment dat je aan de slag gaat met affiliate marketing komt er een punt dat je samenwerkingen met affiliates aangaat die jouw product promoot. Het aanmaken van een unieke referral URL en het monitoren van de prestaties is een belangrijk onderdeel om de effectiviteit van affiliate marketing te meten en verbeteren. Een affiliate tracking software tool is in de basis een platform die het beheer van je affiliates via een dashboard toont. Informatie die wordt beheert en getoond zijn bijvoorbeeld het aantal click of conversies die de affiliate heeft gegenereerd. Maar ook betalingen en facturen kunnen via het platform uitgevoerd worden.

Creëer, volg en beloon je affiliates overzichtelijk en eenvoudig in één oplossing.

Wat is affiliate tracking software niet?

Affiliate tracking software is in de basis geen affiliate netwerk waar je als bedrijf eenvoudig samenwerkingen met een affiliate kan starten. Of waar affiliates jouw bedrijf via het platform kunnen benaderen voor promotie. Hiernaast ligt het doel ook niet op het delen van promotiemateriaal zoals bijvoorbeeld banners of video’s. De basis van een affiliate tracking software is dus gefocust op prestaties (KPI’s), wel kan het zijn dat affiliate tracking platformen opties of uitbreidingen aanbieden voor promotie of affiliate netwerken.

Aansluiten nieuwe affiliates

Het zal regelmatig voorkomen dat je een nieuwe samenwerking met een affiliate afsluit. Op het moment dat dit gebeurt is het wel belangrijk de contact en betaalgegevens worden opgeslagen voor het uitbetalen van de affiliate (als er commissie is verdient). Hiernaast moet er een unieke referral link worden aangemaakt waarmee de affiliate wordt herkent. Affiliate tracking software zorgt ervoor dat al deze zaken in het platform worden opgeslagen, de unieke link wordt automatische aangemaakt en getoond bij de affiliate. Een “Quick sign-up” link zorgt ervoor dat je deze eenvoudig met affiliates kan delen zodat ze zich via een formulier eenvoudig kunnen aanmelden.

Prestaties affiliates

Op het moment dat je met meerdere affiliates samenwerkt is het uiteraard belangrijk om de prestaties te kunnen volgen, belangrijke KPI’s hierbij zijn bijvoorbeeld:

 • Aantal clicks
 • Aantal conversies
 • Totale omzet
 • Verdiende commissie

Door inzicht te krijgen in het aantal clicks ten opzichte van de conversie kan je eenvoudig berekenen wat de effectiviteit van de affiliate is. Hiernaast kan je met deze informatie over een langere periode zien of de affiliate groeit in het aantrekken van nieuwe klanten. Affiliate tracking software geeft alle informatie centraal in het dashboard waardoor je eenvoudig en snel ziet wat je prestaties van je complete affiliate marketing activiteiten zijn, maar ook van specifieke affiliates.

affiliate tracking software

Met deze gegevens heb je de mogelijkheid om goed presterende affiliates te belonen, hiernaast kan je ook in gesprek met affiliates waar de prestaties achter blijven. Het is belangrijk om samen te kijken wat jullie kunnen doen om de conversies te realiseren.

Administratieve werkzaamheden

Op het moment dat de affiliate veel conversies genereert zal hij meer commissie verdienen. Dit betekent dat de affiliate ook regelmatig betaald moet worden, afhankelijk van de afspraken zal dit per week, maand of kwartaal zijn. Als je affiliate marketing activiteiten groeien zal het dus voorkomen dat je regelmatig meerdere affiliates handmatig moet uitbetalen. Gelukkig zijn er affiliate tracking software platformen die een bulk SEPA bestand genereren, deze kan je via je bank inladen en eenmalig betalen. Met deze methode kan je door middel van een enkele transactie bijvoorbeeld 30 of meer affiliates tegelijk betalen. De bulk SEPA bestanden kunnen periodiek automatische gegenereerd worden. 

Na een betaling moet er een creditfactuur worden aangemaakt, normaliter is dit een tijdrovende activiteit omdat dit voor elke individuele affiliate moet worden gedaan. Sommige affiliate tracking platformen maken automatisch een creditfactuur aan na een betaling, deze kan automatische via een email naar de affiliate worden gestuurd. op deze manier is de betaling en verwerking volledig geautomatiseerd.

Een tijdsbesparing van 6 uur per maand, dat is wat Sir Filiate voor Woosa realiseert.

Conclusie

Een affiliate tracking platform is een must have als je met affiliate marketing aan de slag gaat. De platformen zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk te ontzorgen waardoor jij tijd overhoud om te focussen op bijvoorbeeld de strategie of nieuwe samenwerkingen met affiliates. De belangrijkste punten zijn:

 1. Nieuwe affiliate aanmaken in 1 minuut
 2. Affiliate prestaties inzichtelijk
 3. SEPA bulk betaalbestand voor eenvoudige betaling
 4. Automatische creditfacturen