Waarom referral marketing een must is voor elk online bedrijf

Online webshops zijn al jaren niet meer weg te denken en blijft ook de komende jaren nog flink groeien. De totale besteding van de consument bestaat momenteel zelfs al voor 31% uit online bestellingen. Door deze enorme hoeveelheid online aankopen is de potentie voor een webshop gigantische, maar ook de concurrentie met andere bedrijven wordt jaar op jaar hoger. Belangrijk dus om alle marketingkanalen in te zitten om zo veel mogelijk potentiële klanten te bereiken. In deze blog gaan we dieper in op toch nog een underrated marketing model, namelijk referral marketing:

 1. Wat is referral marketing?
 2. De kracht van referral marketing
 3. Hoe zet ik het in?

Wat is referral marketing?

Referral marketing is een model zoals de naam al zegt waarbij andere personen en/of bedrijven refereren naar jouw product of service als een interessante optie om te bekijken. Dit kan je dan ook zien als de digitale mond-tot-mond reclame waar je netwerk naast je eigen sales team actief is om promotie te doen. Voor elke nieuwe order die via een referral binnenkomt beloon je je partner met een commissie, dit kan een percentage van de orderwaarde of vast bedrag zijn per verkoop.

referral marketing

De kracht van referral marketing

Referral marketing is een sterk en interessant model om toe te voegen aan je marketingmix, maar wat maakt dit model nou zo krachtig?

Verhoog je omzet

Naast je eigen sales team en lopende marketingactiviteiten bouw je aan een sterke netwerk van partners/affiliates die ook promotie doen voor jouw product of service. De omzet uit referrals kan tot wel 30% of zelfs meer van de maandelijkse omzet zijn. De exacte performance van je referral programma hangt uiteraard sterk af van de inzet en voorbereidingen, de potentie lijkt me in ieder geval duidelijk.

Verhoog naamsbekendheid

Het indirect vergroten van je “sales” team met een referral programma zorgt ervoor dat jouw product of service vaker genoemd wordt dan wanneer je enkel met je eigen personeel actief bent. Naast de actieve referrals kan je bedrijf ook vaker voorkomen om bijvoorbeeld blogs, advertenties of andere locaties waar je partners/affiliates actief promotie doen.

Betaal voor resultaten

Het referral programma is een commissie model wat betekent dat je alleen betaald voor de behaalde resultaten. De kosten die je maakt zijn dus alleen voor de partners die daadwerkelijk een verkoop hebben gerealiseerd. Omdat de commissie na een verkoop wordt toegekend hoef je geen kosten vooraf te maken, de order is namelijk al betaald en ontvangen. Wel is het belangrijk om software tools te gebruiken om het beheren en uitbetalen van je partners automatische te verwerken, dit scheelt een hoop administratieve werkzaamheden. 

Hoe zet ik het in?

De potentie en kracht van een referral programma lijkt me inmiddels duidelijk, maar waar start je en hoe zorg je ervoor dat dit model omvang gaat krijgen? Voordat je actief partners gaat benaderen is het belangrijk dat je het een en ander voorbereid. Welke doelgroep wil ik bereiken? Hoeveel commissie kan ik geven? Wil ik content delen of doen de partners dit zelf? 

Als alle voorbereiding is gedaan en je klaar bent om van start te gaan is het belangrijk dat je bezoekers, klanten en andere weten dat je een referral programma hebt. Zichtbaarheid is hier dus een belangrijk item, gelukkig kan je dit op verschillende manieren realiseren:

 • Laat mensen zien waar je je kan aanmelden

  • Voeg de sign-up link aan je emails toe

  • Deel content over je affiliate programma

 • Maak een aparte landingspagina voor je referral programma

  • Laat de voordelen zien: 20% (terugkerende) commissie

  • Beschrijf hoe het werkt

  • Voeg een button toe zodat affiliates zich direct kunnen aanmelden

Wil je meer weten? neem dan contact met ons op.