Wat is affiliate marketing en hoe werkt het?

wat is affiliate marketing

Affiliate Marketing of Influencer marketing is een term die je ongetwijfeld wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat is affiliate marketing en hoe werkt het nou precies? Dat is waar we in deze blog aandacht aan besteden, de onderwerpen die we gaan bespreken zijn:

 1. Wat is affiliate marketing?
 2. Welke partijen zijn er nodig voor affiliate marketing?
 3. Hoe werkt het precies?
 4. Welke vormen van affiliate marketing zijn er?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is eigenlijk niets minder dan de digitale versie van de al lange tijd bekende mond-tot-mond reclame, het verschil is echter dat je bij affiliate marketing promotie kan doen voor een product of service in ruil voor een commissie. Dit kan een eenmalige commissie zijn of op basis van gegenereerde verkopen. 

Je omgeving heeft in het algemeen veel invloed op je aankoopgedrag, als vrienden of familie ja adviseren om een specifiek product aan te schaffen omdat ze dit zelf ook hebben ben je eerder geneigd om dit product ook aan te schaffen als het aan je eisen voldoet. De adviezen van mensen om je heen geeft vertrouwen en stuurt daardoor richting een specifieke aankoop. 

Met affiliate marketing kan je een eigen netwerk opbouwen van klanten, partners en nog veel meer om jouw product te promoten bij externe bedrijven en/of consumenten. Op deze manier bereik je een veel groter publiek, naast extra omzet zorgt dit dus ook voor veel meer merkbekendheid.

Kortom: Affiliate Marketing is een digitale marketing tool waarbij partners/affiliates jouw product of service promoot in ruil voor een vooraf besproken commissie.

Welke partijen zijn er nodig voor affiliate marketing?

Affiliate Marketing is niet iets wat je alleen vanuit je eettafel doet, er zijn namelijk meer partijen betrokken om hiermee aan de slag te gaan. Om te beginnen heb je het bedrijf wat door middel van Affiliate Marketing meer omzet wilt genereren, ook wel bekend als de merchant of adverteerder. Daarnaast is er iemand nodig die de daadwerkelijke promotie doet en hiermee zijn volgers/lezers/vrienden laat zien waarom jouw product of dienst zo interessant is. Dit is een individueel persoon en staat ook wel bekend als de affiliate of publisher. Als derde schakel is er uiteraard de consument die daadwerkelijk je website bezoekt en een aankoop doet, de focus van affiliate marketing ligt uiteindelijk op deze groep omdat hier de extra omzet wordt gerealiseerd. Als bedrijf ben je dus niet altijd direct in contact met je klanten omdat deze via een veel breder kanaal (je affiliates) binnen komen.

What is affiliate marketing and how does it work?

Je affiliate netwerk kan bestaan uit een heel divers team, zo kan het zijn dat een bestaande klant zeer tevreden is over je product en bereid is om dit te promoten bij andere bedrijven waarbij hij denkt dat dit waarde toevoegt. Als affiliate kan je klant dus in weze zijn aankoop bedrag weer terugverdienen door nieuwe klanten te introduceren. Het kan hiernaast ook voorkomen dat iemand een blog website heeft die veel artikelen over jouw industrie publiceert, het promoten van jouw product of dienst kan eenvoudig verwerkt worden in een blogartikel waarin de schrijver ook nog iets kan verdienen. Zelfs aan enthousiast familielid of vriend kan door middel van promotie via Social Media een breed publiek bereiken en hierbij wat bijverdienen.

Hoe werkt het precies?

De digitale variant van mond-tot-mond reclame klinkt leuk maar hoe werkt dat dan precies? Voor elke affiliate waarmee je samenwerkt is een unieke link nodig, dit is belangrijk om te identificeren welke affiliate de verkoop heeft gestimuleerd. Affiliate platformen bieden regelmatig de mogelijkheid om deze unieke link automatische te genereren, het is belangrijk dat je deze met de affiliate deelt. Op het moment dat de affiliate namelijk de standaard website link gebruikt kan zijn verkoop niet herkent worden en wordt er dus geen commissie uitgekeerd. De link kan er in de basis zo uitzien:

https://www.sirfiliate.com/?ref=01FNY7VFQ85S62AAATB746E7E4

De unieke reeks karakters achter je website link zijn toegewezen aan de affiliate en wordt herkent bij een aankoop van een product. Het nadeel van de standaard link is echter wel dat dit er niet heel charmant uitziet, gelukkig zijn er manieren om dit aan te passen zodat de link voor de consument natuurlijker overkomt. Ons platform biedt opties om bijvoorbeeld een alias aan je affiliate toe te kennen, dit ziet er als volgt uit:

https://www.sirfiliate.com/?ref=affiliate1

Het kan voorkomen dat een consument op de affiliate link klikt maar niet direct een aankoop doet. De affiliate link die de bezoeker tijdens zijn eerste bezoek gebruikt wordt door middel van cookies onthouden waardoor een aankoop bijvoorbeeld 14 dagen na een eerste bezoek ook nog geregistreerd wordt voor de affiliate. Vaak is het termijn voor de geldigheid van de cookies instelbaar, hier kun je dus zelf bepalen wanneer een affiliate nog wel of niet meer zijn commissie verdient.

Welke vormen van affiliate marketing zijn er? 

Affiliate marketing is een brede term en kan door verschillende bedrijven en industrieën op diverse manieren toegepast worden. Hieronder lichten we de verschillende vormen van promotie verder toe.

 • Blog post
  Het is je ongetwijfeld opgevallen dat een blogartikel regelmatig externe links bevat naar de website van een product of dienst. In sommige gevallen bevat een enkel blogartikel tot wel tien of meer links, in veel gevallen ontvangt de schrijven een vooraf besproken commissie voor een aankoop bij een van de links. Met deze methode is het mogelijk voor blog websites om zonder eigen product toch een indrukwekkend passief inkomen te genereren. Het schrijven van het blogartikel is een eenmalige activiteit en kan voor langere periode omzet genereren.

 • E-mailmarketing
  E-mailmarketing naar je eigen netwerk is een bekende methode om meer informatie over je product of prijzen te delen om nieuwe klanten aan te trekken. Deze methode kan echter uitgebreid worden door promotie van jouw product naar een mailinglijst van jouw affiliate te sturen. op deze manier bereik je een breder netwerk en verhoog je de kans op meer orders.

 • Social media
  Je hebt het vast weleens gezien, een BN’er die op Instagram of Facebook voorbij komt en een product zoals een tafel of matras promoot. Vaak wordt er in de post een link of een kortingscode gedeeld waarmee bijgehouden wordt wat de gegenereerde verkopen zijn. Social media is een sterk kanaal om een groot publiek te bereiken, het is wel belangrijk dat je van te voren goed nadenkt met wie je wilt samenwerken. Het is belangrijk dat de volgers of netwerk van je affiliate ook een directe link hebben met het product wat je verkoopt om daadwerkelijk conversie te genereren. Promotie via social media kan breed toegepast worden en is daarom ook inzetbaar op bijvoorbeeld LinkedIn bij mensen die veel connecties hebben.

 • Netwerk
  Je eigen netwerk zoals prospects, klanten of partners is uiteraard ook een belangrijke vorm van affiliate marketing. Het kan voorkomen dat een tevreden klant jouw product of dienst direct aan andere partij promoot zonder hier actief een blog artikel of social media post voor te plaatsen. Bij een breed netwerk en veel tevreden klanten kan dit een zeer sterke methode zijn om nieuwe klanten binnen te halen, de directe adviezen van een netwerk werken overtuigend in het sturen naar een aankoop.