Wat kost affiliate marketing voor een bedrijf

Wat kost affiliate marketing

Dat affiliate marketing een zeer kost effectieve en populaire vorm is is inmiddels wel bekend, maar wat kost affiliate marketing nou echt als je alle aspecten meeneemt? In deze blogpost bespreken we de kosten van de volgende activiteiten:

 1. Investering in tijd
 2. content
 3. Voorwaarden met affiliate/influencers
 4. Kosten voor beheer

Investeren in tijd

Als software bedrijf of webshop zijn er veel zaken waar je om moet denken, hoe voer ik mijn marketing? Kan mijn webshop goed gevonden worden? Heb ik voldoende voorraad? en nog veel meer.. De tijd die je beschikbaar hebt is dus een waardevol en belangrijk element voor alles wat je doet. In de basis en beginfase van affiliate marketing zal je afhankelijk van de aanpak met name investeren in tijd. Het kost nou eenmaal tijd en energie om een affiliate marketing strategie op te zetten, in contact te komen met affiliates en om voorwaarden af te stemmen. Als je hier van te voren bewust tijd voor vrijmaakt zal dit eenvoudig te combineren zijn met de overige zaken.

Content

Afhankelijk van je industrie en affiliate marketing strategie zal er content voorbereid moeten worden voor promotie op bijvoorbeeld social media kanalen. Deze content kan bestaan uit teksten, afbeeldingen, video’s of banners. Als je beschikt over een marketing team zal hier waarschijnlijk al een groot deel van beschikbaar zijn, maar in veel gevallen moet hier toch nog specifieke content voorbereid worden. De kosten voor het voorbereiden van de content kan uiteraard veel verschillen, doe je alles zelf of besteed je het schrijven van teksten en designen van banners uit via Fiverr of Upwork? Afhankelijk van je financiële middelen zijn er dus zeker mogelijkheden om de content zonder kosten voor te bereiden.

Werk je echter veel samen met tevreden klanten die als affiliate een cashback of commissie kunnen verdienen? Dan is er verder geen content nodig aangezien klanten jouw product of dienst meestal via hun directe netwerk zoals familie, vrienden of kennissen zal promoten. Een directe link met de affiliate voor een offerteaanvraag kan in die zin al voldoende zijn. Ditzelfde geldt ook voor blog artikelen aangezien hier enkel een link van het blog artikel naar jouw webshop of website nodig is.

Voorwaarden affiliates/influencers

Het grootste deel van je kosten zal (als je het goed aanpakt) bestaat uit het betalen van je affiliates/influencers. Gelukkig is dit geen probleem aangezien affiliate marketing in de basis een “no cure, no pay” variant is. Dit betekend dat de affiliate geld verdient op basis van zijn of haar behaalde prestaties, zonder prestaties is er dus geen geld verschuldigd aan de affiliate. Op het moment dat de prestaties hoog zijn zal je dit terugzien in bijvoorbeeld het aantal ingevulde contactformulieren of aantal verkopen, de uitbetaling van de affiliate is in dat geval ook geen risico.

De verschillende vormen maar waarop je de prestaties kan meten zijn:

 • Pay Per Click (PPC)
  De pay per click variant wordt vaak toegepast in de online marketing (bijvoorbeeld Facebook) en betekent in de basis dat je de affiliate betaald op basis van het aantal clicks wat via zijn unieke URL wordt gerealiseerd. Voor affiliate marketing is deze vorm van commissie ongebruikelijk omdat hier wel kosten aan verbonden kunnen zijn zonder garantie op omzet. Tevens is deze methode voor affiliates eenvoudig om te focussen op veel clicks zonder dat deze waarde hoeven te hebben.
 • Pay Per Lead (PPL)
  Een variant die wel vaker voorkomt is pay per lead, hierbij koppen je een bepaald event of trigger op je website als lead. Bijvoorbeeld als een bezoeker een live -demo boekt of als hij zijn contactgegevens achterlaat voor een whitepaper. De affiliate heeft met deze methode niet direct een verkoop gerealiseerd maar wel waardevolle informatie voor je verzameld, namelijk de interesse en contactgegevens van een potentiële klant. Deze vorm kan bijvoorbeeld bij bedrijven toegepast worden waar niet met standaard tarieven wordt gewerkt maar met een offertefase.
 • Pay per sale (PPS)
  De laatste en meest gebruikelijke commissie voorwaarden voor affiliate marketing is de pay per sale. Op het moment dat de affiliate link wordt herkent na de verkoop van een product wordt de verdiende commissie toegekend. Deze methode komt met de laagste risico’s aangezien de waarde van je verkochte product al op je bankrekening staat, voordat je de commissie verschuldigd bent. Dit noemen we ook wel een no cure no pay variant.

Betaal voor een losse post

Er zijn ook influencers die niet op basis van prestaties betaald worden maar een vast bedrag vragen voor een enkele post. Vaak zijn dit influencers die een groot bereik hebben en daardoor populair zijn voor grote bedrijven om de naamsbekendheid een boost te geven. Het risico van deze influencers is dat je dus kosten maakt zonder van te voren te weten of er überhaupt meer omzet mee wordt gerealiseerd, aan de andere kant zijn de kosten al betaald op het moment dat dit wel een succes blijkt te zijn. Je bent in dat geval niet alsnog een commissie per gegenereerde verkoop verschuldigd.

Producten aanbieden?

Verkoop je een product wat visueel aantrekkelijk is en door de influencers gebruikt kan worden tijdens een post? Dan kan het voorkomen dat de influencer een product thuis nodig heeft om hier content voor te maken. Je kan hierbij uiteraard zelf bepalen of je het product uitleent of dat de influencer dit mag houden, vaak is dat afhankelijk van de waarde van het product en samenwerking met de influencer. Als alternatief kan je de influencer ook bij jullie op kantoor uitnodigen om de content voor te bereiden, op deze manier hoef je niet producten door heel het land weg te geven.

Kosten voor beheer

Om de prestaties van de affiliates inzichtelijk te maken is het van belang om een tool te hebben waar je dit eenvoudig beheert. Het is belangrijk dat de unieke affiliate URL wordt aangemaakt maar ook wordt herkent tijdens een aankoop, als dit namelijk niet gebeurd zal de commissie die aan de affiliate toegekend worden.

Belangrijke onderdelen voor het beheer zijn:

 • Koppeling met je webshop/website
 • Eenvoudig aanmaken affiliate + URL
 • Tracken van affiliate prestaties (Conversie)
 • Toekennen verdiende commissie
 • Periodiek uitbetalen van affiliates
 • Automatische genereren van credit factuur

Op deze manier wordt het beheer van affiliate marketing eenvoudig en kan je dus vooral tijd besteden aan de content en waardevolle samenwerkingen. De maandelijkse kosten voor het Sir Filiate platform bijvoorbeeld start al vanaf €49.

Conclusie

De kosten voor affiliate marketing vallen dus reuze mee, als je veel in eigen beheer houdt of gebruik maakt van blogs of bestaande klanten als affiliate zijn hier naast je tijd die je investeert geen extra investeringen voor nodig. De kosten die gemaakt worden zijn gebaseerd op prestaties die de affiliates voor jouw product of dienst behalen.

Wel wordt geadviseerd om direct een affiliate management platform aan te schaffen, deze minimale investering zorgt ervoor dat je de administratieve en tijdsintensieve