Wat zijn de risico’s om influencers vooraf te betalen?

What are the risks of paying influencers in advance

Influencer marketing is dankzij de populaire social media kanalen zoals Instagram een erg populaire marketing methode om extra sales te genereren, Maar wat is nou precies het verschil tussen influencer marketing en affiliate marketing? en wat zijn de risico’s om influencers vooraf te betalen? In deze blog zullen we daar meer over vertellen.

 • Verschil affiliate en influencer marketing
 • Type influencers
 • Voorwaarden Influencers
 • Schaalbaarheid
 • Content
 • Conclusie

Verschillen tussen affiliate- en influencer-marketing

In de basis zijn affiliate marketing en influencer marketing gelijk, bij beiden modellen wordt er namelijk promotie gedaan van een product van een derde partij. Dit kan een bedrijf zijn die naast de huidige marketingactiviteiten meer omzet wil realiseren met affiliate of influencers. Ook het vergroten van naamsbekendheid is een populaire reden voor het toepassen van influencer marketing. Het is namelijk eenvoudig om door middel van een aantal influencers een heel groot publiek te bereiken, een influencer met bijvoorbeeld 120k volgers kan hier dus veel betekenen.

De verschillen zitten echter in de manier waarop affiliate of influencers inkomen genereren. Affiliate marketing is gebaseerd op een resultaatgericht model (Pay Per Click of Pay Per Sale), dit is voor de bedrijven een fijn model om mee te werken aangezien de risico’s hier niet tot zeer laag zijn. Influencers rekenen vanwege de populariteit en grote hoeveelheid volgers vaak met een vast tarief per post. De kosten voor een post ben je dus op voorhand al kwijt zonder hier nog enig resultaat van te hebben gezien. De kosten hiervan kunnen variëren van €100 tot wel €10.000 per post. Afhankelijk van de influencer wordt er ook nog een commissie per verkoop gevraagd van circa 5%.

Type influencers

Influencer marketing is inmiddels toch wel een brede term in de markt, wanneer wordt iemand een influencer genoemd en hoeveel invloed heeft deze persoon dan? Vaak wordt er gesproken over 4 types influencers, namelijk de Nano, Micro, Macro en Mega influencer. Deze term duidt eigenlijk enkel aan hoeveel volgers deze influencers hebben. Ondanks dat hier geen officiële maatstaf van is wordt vaak de volgende regel aangehouden:

 • Nano Influencer: 1K – 10K volgers
 • Micro Influencer: 10K – 100K volgers
 • Macro Influencer: 100K – 1M volgers
 • Mega Influencer: 1M+ volgers

Voorwaarden influencers

Zoals eerder genoemd werken veel Influencers met een vast tarief per post, hoe meer volgers de influencer heeft hoe groter de bedragen in het algemeen zijn. Een van de redenen is dat grote (Macro/Mega) influencers vaak benaderd worden door bedrijven voor een samenwerking, het is voor hen dus eenvoudiger om een vast bedrag af te spreken als voorwaarde voor een samenwerking.

Meer eruit dan erin

Een van de grootste risico’s is dat de omzet die door de promotie gerealiseerd wordt op voorhand nog onbekend is, het kan dus best zo zijn dat de ROI (Return Of Investment) van de campagne uiteindelijk negatief is. Dit betekend dat er dus meer kosten zijn gemaakt dan dat er omzet is gerealiseerd. Bij samenwerkingen met startende of kleinere influencers komt het nog wel regelmatig voor dat er op Pay Per Sale basis wordt gewerkt, deze groep influencers hebben nog niet de bekendheid en ervaring van de grotere jongens en moeten hier dus nog naartoe groeien.

Met hagel schieten

Een tweede risico van influencers heeft te maken met de doelgroep van volgers en het product of service die jij aanbiedt. Het hebben van veel volgers is één, maar iemand geïnteresseerd maken over een product of service is een tweede onderdeel. Veel Macro/Mega influencers hebben een heel breed scala aan volgers die de content wel willen volgen maar niet bereid zijn om een aankoop te doen. Het kan dus zeker voorkomen dat de resultaten bij een populaire influencer niet werkt omdat het product simpelweg niet bij de volgers aanslaat. Het samenwerken met kleine (Niche) influencers kan hierbij voor veel betere resultaten zorgen omdat de volgers in de basis veel meer binding hebben met de influencer en hun ervaring.

Geloofwaardigheid

Zorg er op voorhand dus altijd voor dat je eerst goed bedenkt op het product wat je aan wilt bieden ook bij de influencer en hun doelgroep past. Als een influencer als Bas Smit of Monica Geuze promotie doet over een mooie SaaS (Software As A Service) oplossing die je bedrijf kan helpen groeien zal dit niet geloofwaardig overkomen. Het is hierbij te duidelijk dat het om een betaalde promotie gaat.

Schaalbaarheid

Een van de mooie dingen van affiliate marketing is dat het zo schaalbaar en divers is. Je kan bijvoorbeeld wel 300 actieve affiliates hebben die elk op hun eigen manier promotie doen voor jouw bedrijf. Je betaalt ten slotte alleen voor resultaat dus dit kan in theorie oneindig schalen. Deze affiliate kunnen bestaan uit Blog artikelen, klanten, strategische partners of elders.

Bij influencer marketing ben je meer beperkt om te schalen omdat dit de kosten vooraf significant verhoogt, Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om met 20 influencers tegelijk samen te werken, naast de enorme kosten vooraf wil je een hechte samenwerking opbouwen om de resultaten zo hoog mogelijk te hebben. Dat kost simpelweg teveel tijd als je met meerdere influencers tegelijk aan de slag gaat.

Naast de aantallen gaat een samenwerking met influencers in veel gevallen over een enkele of aantal posts. Dit betekend dat de promotie dus eenmalig is en niet voor langere periode. Als influencer marketing een lange termijn strategie is is het dus belangrijk om de kosten op voorhand duidelijk in kaart te brengen. Een andere optie is uiteraard om een samenwerking voor langere periode af te stemmen met de influencer.

Content nodig

Samenwerkingen met influencers klinken heel tof, en dat kunnen ze ook zeker zijn! Vaak komt er wel meer bij kijken dan alleen de voorwaarden van de influencer zelf. Zo kan het zijn dat er als promotie een filmpje gemaakt moet worden. Als bedrijf ben je in dit geval vaak verantwoordelijk om de juiste informatie en eventueel cameraploeg gereed te hebben om het filmpje op te nemen. In sommige gevallen vragen influencers ook om een fysiek product zodat ze hiermee hun eigen promotie kunnen maken. Pas wel op dat je hier zorgvuldig mee omgaat, in enkele gevallen wordt er misbruik gemaakt van de optie om een product te krijgen in ruil voor promotie.

Conclusie

In de basis is influencer marketing een zeer mooie en interessant methode om meer omzet of juist extra naamsbekendheid te genereren. Het is echter wel van belang dat je als bedrijf van te voren goed nagaat of Influencers de juiste personen zijn om jouw product of dienst te promoten.

Let hierbij op de volgende punten:

 • Kosten vooraf (eventueel + commissie)
 • Eenmalige post
 • Doelgroep van volgers
  • Match met mijn product
  • Geloofwaardigheid van promotie
 • Welke content/ materialen stel ik beschikbaar